Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: Αλλάζει η πολιτική για το άσυλο

Η στενή επιτήρηση των συνόρων, η ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών και η ριζική αλλαγή της πολιτικής ασύλου είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τους μετανάστες. Για τις συγκεκριμένες αλλαγές στο θέμα του ασύλου και της ιθαγένειας των μεταναστών ενημέρωσε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Γκουτιέρες εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και κάλεσε την ΕΕ να κατανοήσει τη δυσανάλογη πίεση που δέχεται η χώρα και να τη συνδράμει με όλα τα μέσα. Επίσης, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του ασύλου, την ιθαγένεια και την υποδοχή των μεταναστών, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα και με πόρους, καθώς η χώρα υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτιέρες για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση εντός των προσεχών εβδομάδων και ανέλυσε τις έξι προτεραιότητες:

1. στενή επιτήρηση συνόρων
2. αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων
3. σωστή διαχείριση των πολιτικών προσφύγων για την προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται
4. συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες
5. ομαλή ένταξη νομίμων μεταναστών, ειδικά της δεύτερης γενιάς
6. ριζική αλλαγή της πολιτικής ασύλου και δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας για το άσυλο, καθώς και αλλαγές στον τρόπο υποδοχής μεταναστών

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, και κυρίως την Τουρκία, και κατέληξε λέγοντας: «Περιμένουμε την αρωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαμορφώσουμε μια πραγματικά σύγχρονη πολιτική για τους πρόσφυγες».

ΤΑ ΝΕΑ