Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σκανδαλίδης: Γιατί όχι, όλο το νησί της Κέρκυρας, ένας δήμος;

alt

Πολιτικές «βόμβες» περιελάμβανε το «μενού» της ομιλίας Σκανδαλίδη χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας με αντικείμενο τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο πρώην υπουργός μίλησε σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της επιτροπής του κόμματος για τη συγκρότηση πρότασης για τις αλλαγές που θα γίνουν στο διοικητικό χάρτη της χώρας, τον επονομαζόμενο και ως «Καποδίστριας ΙΙ».


Όχι σε 5 ή 6 δήμους στην Κέρκυρα
Ο Κώστας Σκανδαλίδης εμμέσως πλην σαφώς και, μάλιστα, πολλές φορές, τόσο στην ομιλία του όσο και στις απαντήσεις μετά το τέλος των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων, κάνοντας λόγο για ένα δήμο ανά νησί, πρόκρινε την αυτοδιοικητική ενοποίηση όλου του νησιού σε ένα δήμο. Είπε ότι αν γίνουν 5 ή 6 δήμοι στην Κέρκυρα, τότε με την διοικητική μεταρρύθμιση «δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα» ενώ προανήγγειλε ότι ο δημόσιος διάλογος και η διαβούλευση με τους φορείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το αργότερο την Άνοιξη ώστε να γίνει νόμος το νέο σχέδιο των συνενώσεων και να εφαρμοστεί από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2010.

Δραματική μείωση των δήμων
Βασικό ζήτημα για τον κ. Σκανδαλίδη είναι η διάρθρωση των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν όσο το δυνατό δυνατότερη και μεγαλύτερη διοικητική ενότητα ώστε να μπορούν να αναλάβουν επιτυχώς τις αρμοδιότητες της σημερινής αιρετής νομαρχίας. Μάλιστα, ειδικά για τα νησιά, οι περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν ως αρμοδιότητα την ανάπτυξη και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών που αφορούν τον πολίτη να περάσουν στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης που θα ισχυροποιηθεί. Ο κ. Σκανδαλίδης «βλέπει» 350 περίπου δήμους σε όλη τη χώρα από τους σχεδόν 1100 που υπάρχουν σήμερα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερα κονδύλια, να προγραμματίσουν σε ευρύτερες διοικητικές ενότητες ώστε να κάνουν εξοικονόμηση πόρων, δυναμικού και να μπορούν να «φτιάξουν» ισχυρές υπηρεσίες. Είναι μεγάλη πολυτέλεια για την Ελλάδα εν μέσω κρίσης, να επιχειρήσει να δημιουργήσει ολοκληρωμένους διοικητικούς μηχανισμούς σε κάθε δήμο αν δεν μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους.

«Θα δούμε για το νομάρχη»
Όσον αφορά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι να μεταφέρει τις παραγωγικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες του κράτους στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. «Ο Περιφερειάρχης θα είναι αιρετός, τώρα στο αν στις κρατικές υπηρεσίες πάει εκπρόσωπος του κράτους για τις κρατικές υπηρεσίες». Ο Νομάρχης θα υπάρξει ως εκτελεστικό μονοπρόσωπο όργανο των υπηρεσιών της περιφέρειας στο νομό και το αν θα είναι άμεσα εκλεγόμενος ή έμμεσα από το περιφερειακό συμβούλιο, είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία.

Τρεις κατηγορίες περιφερειών
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, στη μητροπολιτική περιφέρεια που θα δημιουργηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις ηπειρωτικές περιφέρειες όπου οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα έχουν ως γνώμονα τη συνεργασία και συνέργεια με τις γειτονικές περιφέρειες και, τέλος, τις νησιωτικές όπου θα ασκηθούν ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη των νησιών ως κλειστές κοινωνίες λόγω της θάλασσας που τα περιβάλλει. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της διατήρησης ή μη της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λέγοντας απλά ότι μπορεί να υιοθετηθούν οι σημερινές περιφέρειες ως γεωγραφικές έννοιες ή και να αλλάξουν. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την άλλη άκρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι το Αιγαίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία αντί για δύο περιφέρειες που είναι σήμερα.

«Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πουν οι ΤΕΔΚ»
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι δεν μπορούν οι απόψεις και οι θέσεις των ΤΕΔΚ να καθορίσουν το διοικητικό χάρτη της χώρας. Η γνώμη τους θα έχει βαρύνουσα σημασία αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με πολλά ακόμα κριτήρια και διαβούλευση για τις θέσεις σειράς άλλων φορέων και κοινωνικών παραγόντων.

http://www.corfupress.com