Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝA ΚΟΥΝΕΒΑ: εργοδοτική τρομοκρατία – εργασιακή επισφάλεια.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το βράδυ της Δευτέρας 22/12/08, όταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι έξω από το σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα.
Η γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων Κωνσταντίνα Κούνεβα, είχε απειληθεί αρκετές φορές, πριν από την επίθεση, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το εργασιακό καθεστώς στο χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού είναι άθλιο και οι μισθοί δεν επαρκούν ούτε για την επιβίωση των απασχολούμενων και των οικογενειών τους.
Από την άλλη, οι εργολαβίες που δίδονται σε τέτοιες εταιρίες, οι οποίες δεν τηρούν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα από δημόσιους Οργανισμούς (ΗΣΑΠ, ΕΛΒΟ κτλ), δημιουργούν μεγάλο ζήτημα ευθύνης που βαρύνει και τη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας. Ευθύνη κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας) οι οποίοι οφείλουν να χτυπήσουν την ασυδοσία και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους πολίτες.
Το περιστατικό της επίθεσης αποτελεί ένα κομμάτι της θλιβερής πραγματικότητας των σύγχρονων εργασιακών συνθηκών και δεδομένων. Το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων από μεγαλοεργολάβους, η ανασφάλιστη εργασία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τα εργατικά «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα της καθημερινής εργοδοτικής ασυδοσίας και εργασιακής επισφάλειας.
Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ελλάδα σήμερα βιώνει δυστυχώς τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Εκφάνσεις του είναι οι τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, ο φόβος της ανεργίας, της απόλυσης, της ανάγκης εξασφάλισης των απαραίτητων προς το ζην. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα υπήρξε «απείθαρχη» σε αυτές τις συνθήκες και για αυτό τιμωρήθηκε από τους θύτες της, φυσικούς και κυρίως ηθικούς αυτουργούς.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στέκεται αλληλέγγυα στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Όλοι μαζί, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μεσαιωνικών όρων στην εργασία.
Όλοι οι νέοι άνθρωποι, που δεν θέλουμε να ζήσουμε χειρότερα από την προηγούμενη γενιά, δίνουμε αγώνα καθημερινά, μέσα από τη συμμετοχή μας στις συλλογικές διαδικασίες και τα σωματεία, με σκοπό τη διεκδίκηση και την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων καθώς και την κατοχύρωση ανθρωπίνων όρων εργασίας, με μισθούς που θα μας διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Καλούμε τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, γνωρίζοντας τη δεδομένη ευαισθησία που έχει, κυρίως ως προς τους εργαζόμενους μετανάστες, να βάλουν ένα τέλος στην αυθαιρεσία αυτή.
Να θέσουν όρους και κανόνες αυστηρούς στο χώρο της Εργασίας, με αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, με τον δραστικό περιορισμό έως την εκμηδένιση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, με την επανεξέταση του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων και την προάσπιση των εργασιακών κατακτήσεων κυρίως στο ωράριο και την συνδικαλιστική δράση.
Ανθρώπινη κοινωνία σημαίνει πρωτίστως ανθρώπινους όρους εργασίας, δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, ίσες ευκαιρίες για όλους και κυρίως για τους νέους και τους ασθενέστερους.
Στον αγώνα για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενεργός συμπαραστάτης και συμμέτοχος.
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com