Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

"Νοικοκύρης" σε απόγνωση

H Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από A-, με προοπτικές αρνητικές. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του 'Α', επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών. Η εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης. (ωχ μάνα μου...)

Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη Fitch, τις ανησυχίες όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. «Επιτεύξιμο» χαρακτηρίζει το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 3,6%ς, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές, ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Οι προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων, ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνε,ς όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, εκτιμά. Σύμφωνα με τη Fitch, περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

http://www.mediasoup.gr