Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Τα σκάνδαλα ξανάρχονται...

...ενώ οι ψηφοφόροι φεύγουν από τη Ν.Δ. Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού το Μαξίμου.
Τρία μεγάλα σκάνδαλα, από τα οποία η Ν.Δ. καταβάλλει επί μήνες αγωνιώδεις προσπάθειες να απεγκλωβιστεί, επιστρέφουν στο Μαξίμου. Και προκαλούν νευρικό κλονισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει να διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις μια μη αναστρέψιψη κατάσταση υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος με τα γαλάζια σκάνδαλα που θα κάνει ακόμη πιο βαρύ το πολιτικό κλίμα για τη Ν.Δ.
ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ - Κορυφαίες κομματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι το Βατοπέδι εξακολουθεί να παίζει καταλυτικό ρόλο για τη δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ. και αυτό το στοιχείο υπαγορεύει ουσιαστικά και τις κινήσεις του Μαξίμου για τον αποκλεισμό από τους συνδυασμούς του κόμματος όσων στελεχών εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στις αμαρτωλές μεταβιβάσεις δημόσιας γης. Το μήνυμα ότι οι αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια βρίσκονται προ των πυλών φαίνεται ότι το έχουν λάβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος δήλωσε (στο Μega) έτοιμος να... «αυτομαστιγωθεί στο Σύνταγμα, εάν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός». Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο Κων. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αποκλεισμούς, εκτιμώντας ότι με αυτή την κίνηση θα αποτινάξει από τους δικούς του ώμους κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο και θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθεί προεκλογικά την υπόθεση και να επικεντρώσει την προεκλογική αντιπαράθεση στην εκλογολογία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθούν οι λεγόμενοι βατοπεδινοί βουλευτές στα ψηφοδέλτια το αφήνει ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, ο οποίος περιορίζεται να δηλώσει ότι είναι «άκαιρη» κάθε συζήτηση για την κατάρτιση συνδυασμών. Η δικαιολογία είναι ότι μια διαφορετική απάντηση θα ενίσχυε την εκλογολογία. Αλλά το επιχείρημα αυτό ελάχιστους πείθει στη Ν.Δ., αφού με εξαίρεση τον Θόδ. Ρουσόπουλο, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι υπόλοιποι βουλευτές (Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευάγγ. Μπασιάκος) έχουν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης και η μετέωρη θέση στην οποία βρίσκονται προκαλεί εκρήξεις από την εκλογική τους βάση. Το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο έστειλε εκ νέου χθες ο Π. Δούκας, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Βόρειας Αττικής, από την οποία απουσίαζε ο κ. Ρουσόπουλος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συνεχίζονται οι βολές ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη που δείχνουν με τον τρόπο τους την έξοδο σε όσους έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Αίσθηση προκάλεσε στη Ν.Δ. η παρέμβαση (στον Αlpha 98,9) του υφυπουργού Εξωτερικών Θόδ. Κασσίμη: «Εγώ είμαι απόλυτος στις απόψεις μου για τον δημόσιο βίο και πολλές φορές ενοχλώ. Δεν είμαι εγώ που θα ερωτηθώ για τα ψηφοδέλτια... Μακάρι να με ρώταγαν... Ένας πολιτικός πρέπει να είναι ηθικός απόλυτα...».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ - Νέο πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξάλλου, σπέρνει το σκάνδαλο χρηματισμού με το «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη, που αναμένεται να οδηγήσει τις επόμενες ημέρες στο ανακριτικό γραφείο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Ι. Αγγέλου, καθώς ήταν αποδέκτης των βαρύτατων καταγγελιών του εφοπλιστή Φωτ. Μανούση. Μετά την εμπλοκή στην υπόθεση και δεύτερου συνεργάτη του κ. Παυλίδη, υπουργοί και επιτελικά κομματικά στελέχη σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν από τον βουλευτή Δωδεκανήσου, ενώ εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια να μην ερευνηθεί η υπόθεση από τη Βουλή. «Ο κ. Παυλίδης όφειλε να δείξει την ευθιξία του», ανέφερε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ., δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα στον βουλευτή, ενώ προβεβλημένος υπουργός εκτιμά ότι με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση «η Ν.Δ. θα αναγκαστεί να στηρίξει ακόμη και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να μην κατηγορηθεί για “κουκούλωμα”...».
ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ - Την ίδια ώρα, οι επιτελείς της Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση των δομημένων ομολόγων επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς προεξοφλούνται κακουργηματικές κατηγορίες (ενδεχομένως και προφυλακίσεις) για γαλάζιους προέδρους ασφαλιστικών Ταμείων που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στη Ν.Δ. κινούνται με στόχο να αποσυνδεθεί η κυβέρνηση από το «κόλπο» των ομολόγων και θα επιμείνει στη γραμμή που χάραξε και το 2007- ότι, δηλαδή, «όλα έγιναν από άπληστους χρηματιστές και ανίδεους διοικητές Ταμείων...».
Γκάλοπ: «Αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ στον β΄ γύρο»
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις με διεύρυνση της απόστασης που το χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, καταγράφουν νέα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας Μarc για το «Έθνος της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την αυτοδυναμία στην επαναληπτική δεύτερη αναμέτρηση ανοίγοντας την ψαλίδα με τη Ν.Δ. στις 8,6 μονάδες. Σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Αlco που παρουσιάστηκε από το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφεται στο 4,6% υπέρ του ΠΑΣΟΚ (33% έναντι 28,4%). Στη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί τέταρτος με 6,3%, έναντι 7,3% του ΚΚΕ. Καθαρή πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ δίνει και πανελλαδική δημοσκόπηση της Focus για τη «Real Νews». Η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 3,1% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου. Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με μέτρηση της Ρublic Ιssue για την «Καθημερινή» και τον Σκάι, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 4,5 μονάδων (η Ν.Δ. μειώνει την απόσταση κατά μισή μονάδα συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση), συγκεντρώνοντας 38,5% έναντι του 34% της Ν.Δ. Τέλος, μέτρηση της GΡΟ που παρουσιάστηκε από το «Βήμα της Κυριακής» για τη Β΄ Αθηνών, εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Ν.Δ. με 6,8 μονάδες (30,8% έναντι 24%). Στις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. αναδείχτηκε πρώτη με διαφορά 1,5 μονάδων.