Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Πληρώνουμε 40.000 ευρώ την ημέρα στην Ε.Ε

Δυσθεώρητα είναι τα ποσά, που πληρώνουν καθημερινά στην ουσία οι Έλληνες φορολογούμενοι εξαιτίας της αδυναμίας (;) των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν κοινοτικούς νόμους και οδηγίες. Αν και η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ελληνικό δημόσιο αποφεύγει να δημοσιοποιεί τα συγκεκριμένα θέματα, εντοπίσαμε τους βασικούς τομείς, στους οποίους για κάθε ημέρα που περνά, η χώρα μας καταβάλλει πρόστιμα στην Ένωση.
Κάθε ημέρα, λοιπόν, πληρώνουμε:
* Για την Ολυμπιακή 10.512 ευρώ,
* για τα «φρουτάκια» 9.640 ευρώ,
* για τα καταστήματα οπτικών 7.884 ευρώ, και
* για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες 6.132 ευρώ. Και αυτά είναι μόνο τα ημερήσια πρόστιμα για τέσσερις βασικές υποθέσεις, που ακόμα εκκρεμούν. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και πλήθος άλλων, είτε μικρότερης σημασίας είτε ήδη κλεισμένες. Επιπλέον, επειδή για τις υποθέσεις αυτές δεν έχουμε ακόμα συμμορφωθεί, μας έχει επιβληθεί και δεύτερο πρόστιμο, που θα ενεργοποιηθεί εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ένωση.
* Για την Ολυμπιακή 15.768 ευρώ,
* για τα «φρουτάκια» 31.800 ευρώ,
* για τα καταστήματα οπτικών: 61.500 ευρώ,
* για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες: 42.311 ευρώ.
Το συνολικό ποσό που έχει πληρώσει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια εκτιμάται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται μικρότερα πρόστιμα ή πρόστιμα που αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας.Αναλυτικά οι βασικές υποθέσεις μάς έχουν κοστίσει:
* Αγροτικά: 1,3 δισ. ευρώ (από το 1995 έως σήμερα)
* Ολυμπιακή: 14,3 εκατομμύρια ευρώ
* «Φρουτάκια»: 8 εκατομμύρια ευρώ
* Καταστήματα Οπικών: 10,84 εκατομμύρια ευρώ
* Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες: 8,5 εκατομμύρια ευρώ
* Παράνομες Χωματερές (Κουρουπητος): 5 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία στην κορυφή του σχετικού πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόστιμα για τον έλεγχο των επιδοτήσεων (γράφημα). Είναι όμως μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανά φορολογούμενο, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς με τις δυο αυτές χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες χωματερές, η χώρα μας γλίτωσε από τα πρόστιμα των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα (!) για τις παράνομες χωματερές -κλείνοντας την τελευταία τριετία εκατοντάδες-, απειλείται όμως με νέα πρόστιμα για τα σκουπίδια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο λόγος; Σύμφωνα με το διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργο Κρεμλή, τα πρόστιμα είναι προ των πυλών, επειδή δεν έχουν προχωρήσει τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.Με πρόστιμα απειλούμαστε και για τα αστικά λύματα, καθώς στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2004 σχετικά με τα αστικά λύματα στο Θριάσιο Πεδίο. Με τα πρόστιμα λοιπόν να ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, απ΄ ό,τι φαίνεται, ο υπολογισμός του περιβόητου πολιτικού κόστους... κοστίζει ακριβά!
http://www.capital.gr