Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Φορητοί υπολογιστές αξίας 10 δολαρίων !

Φορητούς υπολογιστές αξίας μόλις 10 δολαρίων σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η Ινδία, μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο υπολογιστής θα διαθέτει μνήμη 2 Gigabyte και δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τις περαιτέρω τεχνικές προδιαγραφές του υπολογιστή.
Η κυκλοφορία του φθηνού αυτού λάπτοπ εντάσσεται στο πλαίσιο του κρατικού εκπαιδευτικού προγράμματος με προϋπολογισμό 46 δις. ρουπίες (740 εκατομμύρια δολάρια), που σκοπό έχει να βελτιώσει τις τεχνολογικές δεξιότητες εκατομμυρίων μαθητών και σπουδαστών στην Ινδία. Εκείνο που κρίνεται απαραίτητο είναι ο υπολογιστής να έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθώς προορίζεται και για αγροτικές περιοχές με αναξιόπιστο δίκτυο ηλεκτροδότησης και περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ο Ινδός γραμματέας Ανώτερης Εκπαίδευσης, Ρ.Π. Αγκραβαλ, παρουσιάστηκε εξαιρετικά φιλόδοξος για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς, όπως δήλωσε, θα είναι πολύ εύκολο στους γονείς να αγοράσουν ένα λάπτοπ για τα παιδιά τους χάρη στην χαμηλή του αξία, θα προωθηθεί η προσπάθεια όλο και περισσότερα παιδιά στην Ινδία να διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι τους.