Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Στο 95,7% η συμμετοχή στο ελληνικό PSI ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτρέποντας το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μίας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ  δήλωσε πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Το PSI έκλεισε στο 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των Cac's (ρητρών συλλογικής δράσης), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής.

Στο 85,8% ανήλθαν οι δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αφού ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%.


«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα. 

Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη 1 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «Εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια.

»Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Ικανοποιημένοι IIF και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που διαπραγματεύθηκε η Ελλάδα είναι καλή είδηση και πως αποφεύχθηκε μια στάση πληρωμών της χώρας. «Είναι καλή είδηση, είναι μια καλή επιτυχία», δήλωσε ο κ. Μπαρουέν προς το ραδιοσταθμό RTL.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που επιτεύχθηκε με τον ιδιωτικό τομέα κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο βήμα στην οδό της σταθεροποίησης» της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία», υπογράμμισε ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου, από τον οποίο ζήτησε δήλωση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γιόζεφ Ακερμαν του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στην επιχείρηση ανταλλαγής ομολόγων και δήλωσε ότι νέες ευκαιρίες ανοίγονται τώρα για την Ελλάδα.

«Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε ο κ. Ακερμαν, ο οποίος είναι πρόεδρος του συμβουλίου των κυβερνητών του IIF.

Αισιόδοξοι Λαγκάρντ και Γκάιτνερ

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πριν ολοκληρωθεί η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε με επιτυχία.

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», είπε η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie  Rose.

«Ομως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα» υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ' ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ.
Εκτίμησε πάντως πως για την Ευρώπη η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα είναι ακόμη μακρά και δύσκολη.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων
Στις 15.00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ' ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της (πολύ πιθανής) ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Στις 13.00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
tanea.gr