Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι έγιναν Έλληνες


Μεγάλες διαστάσεις πήρε το κίνημα για υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα έχουν κινητοποιήσει τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων που διαδήλωσαν στους δρόμους και στις πλατείες και συγκεντρώθηκαν έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία. Δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη, το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, η Μαδρίτη συμμετείχαν στο κίνημα αλληλεγγύης και ένωσαν τις φωνές τους απέναντι στις πολιτικές πρακτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα», λένε τα μηνύματα στο εξωτερικό. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!»

 

Η συγκέντρωση στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Πολλές συνδικαλιστικές και αριστερές οργανώσεις, το κίνημα των Αγανακτισμένων και η «Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων» δήλωσαν συμμετοχή κάτω από τον συντονισμό της Ένωσης Συνδικαλιστικών οργανώσεων αλληλεγγύης. Το παρών έδωσε και το Μέτωπο της Αριστεράς που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και των άλλων αντικαπιταλιστικών κομμάτων.
Στο Βερολίνο, Γερμανοί και ‘Ελληνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα και τη στάση των πολιτικών ηγετών προς την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.
Στην Αθήνα, οι Γάλλοι που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα συγκεντώθηκαν έξω απο την πρεσβεία τους στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Γερμανοί και Έλληνες, κρατώντας πλακάτ διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στην οδό Καραολή-Δημητρίου στο κέντρο της Αθήνας.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες το Δουβλίνο, τη Λισαβώνα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία ενώ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.
Τέλος, μεγάλη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στη Νέα Υόρκη στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.


koutipandoras.gr