Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Game over: Ο Fitch υποβάθμισε 5 χώρες της ευρωζώνηςΟ αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε σήμερα τη βαθμολογία του για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο πέντε κρατών της ευρωζώνης.
Έτσι, το μακοπρόθεσμο αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες, στο Α-. Επίσης κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκε η βαθμολόγηση για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας, σε ΑΑ- πλέον.
Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, σε ΑΑ πλέον. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας υποβαθμίστηκε δύο μονάδες, σε Α πλέον.

Μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, σε ΒΒΒ- πλέον. Διατηρείται αντιθέτως η ιδία η αξιολόγηση του Fitch για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ιρλανδικής οικονομίας ΒΒΒ+.
Ωστόσο, ο οίκος διαμορφώνει σε «αρνητική» την προοπτική της οικονομίας όλων αυτών των κρατών, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού τους.
Επισημαίνει ο Fitch ότι «επιδεινώθηκε η οικονομική προοπτική», την ώρα που μεγάλος αριθμός οικονομολόγων διαβλέπει για φέτος φάση ύφεσης για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικώς, στην καλύτερη περίπτωση, μια στασιμότητα σε σχέση με όλο το ’11.