Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Game over: Ο Fitch υποβάθμισε 5 χώρες της ευρωζώνης



Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε σήμερα τη βαθμολογία του για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο πέντε κρατών της ευρωζώνης.
Έτσι, το μακοπρόθεσμο αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες, στο Α-. Επίσης κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκε η βαθμολόγηση για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας, σε ΑΑ- πλέον.
Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, σε ΑΑ πλέον. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας υποβαθμίστηκε δύο μονάδες, σε Α πλέον.

Μία βαθμίδα υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, σε ΒΒΒ- πλέον. Διατηρείται αντιθέτως η ιδία η αξιολόγηση του Fitch για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ιρλανδικής οικονομίας ΒΒΒ+.
Ωστόσο, ο οίκος διαμορφώνει σε «αρνητική» την προοπτική της οικονομίας όλων αυτών των κρατών, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού τους.
Επισημαίνει ο Fitch ότι «επιδεινώθηκε η οικονομική προοπτική», την ώρα που μεγάλος αριθμός οικονομολόγων διαβλέπει για φέτος φάση ύφεσης για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικώς, στην καλύτερη περίπτωση, μια στασιμότητα σε σχέση με όλο το ’11.