Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Επαγγελματίες πολιτικοί υπό αμφισβήτηση

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5LJHa7W9_gPFWFCA2Rineu8eQSkTVxPT4R80RPFWm32uXyt4a_vLYCYbgJNj2sBAns1CBL4KNeBZfeIYU4RNF0fdSXSDGtMAKfF9n35eSDeDmgWVh0GLI4BWgdKueRitZbGvGNwIKpYQ/s400/AGANAKTISMENOI+KSIPNISAME.JPEGΉμουν χτες στην εκδήλωση της κίνησης των 18 στην Παλαιά Βουλή “Για την Ελλάδα τώρα” που εκτός των άλλων στο πάνελ βρισκόταν και η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Συμφώνησα σε ορισμένα απ’ αυτά που είπε, αλλά δυστυχώς όσο κι αν θέλει κάποιος να προβάλει ένα μεταρρυθμιστικό πρόσωπο όταν κουβαλάει πεποιθήσεις όπως αυτή που θ’ αναφέρω δε γίνεται πειστικός.
Σε παρέμβαση του Στέφανου Μάνου η Διαμαντοπούλου ανέφερε κάτι που ακύρωσε κατ’ εμέ τις όποιες καλές προθέσεις είχε. Παραθέτω: “Γιατί συμμετείχα σε μια προσπάθεια που όμως έχω μια εσωτερική ικανοποίηση, ότι από τότε που είμαι στην πολιτική, από την εφηβική μου ηλικία μέχρι σήμερα παλεύω μέσα σε ένα συγκροτημένο χώρο, ο οποίος άλλοτε έχει πλειοψηφίες και άλλοτε έχει μειοψηφίες.

Η κυρία Διαμαντοπούλου προφανώς θεωρεί τιμή της να έχει ασχοληθεί με την πολιτική από την εφηβική της ηλικία, να είναι εν ολίγοις επαγγελματίας πολιτικός.
Αντίθετα προσωπικά θεωρώ και ενδεχομένως πολλοί από εσάς, ότι ένας από τους λόγους της σημερινής κρίσης είναι και οι επαγγελματίες πολιτικοί. Οι άνθρωποι δηλαδή που έφτιαξαν την καριέρα τους αρχικά μέσα στα κομματικά γραφεία και στη συνέχεια διαμέσου των πολιτικών αξιωμάτων. Και δε θα προβάλλω ως επιχείρημα ότι οι άνθρωποι αυτοί δε δούλεψαν πότε στη ζωή τους άρα δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Ενδεχομένως να είναι εργατικοί περισσότερο από πολλούς άλλους, να έχουν αντίληψη της πραγματικότητας, να βλέπουν τις στρεβλώσεις και να θέλουν να τις διορθώσουν.
Αλλά ο επαγγελματίας πολιτικός θα λειτουργήσει τελικά όπως και κάθε άλλος σωστός επαγγελματίας: θα θελήσει να έχει ευχαριστημένο τον πελάτη. Ο ευσυνείδητος έμπορος για παράδειγμα θα δώσει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των ειδών που πουλάει, στις τιμές κλπ.
Ο “ευσυνείδητος” επαγγελματίας πολιτικός θα θελήσει να πουλήσει το προϊόν, δηλαδή τον εαυτό του όσο καλύτερα μπορεί. Και επειδή οι πελάτες είναι οι ψηφοφόροι και επειδή χωρίς αυτούς θα χάσει τη “δουλειά” του θα κοιτάξει να τους έχει ικανοποιημένους με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Και εύηχα λόγια θα τους πει και το ρουσφετάκι του θα κάνει.
Έχω λοιπόν ξαναγράψει ότι η κρίση έχει και τα θετικά της. Ένα απ’ αυτά είναι και η έντονη αμφισβήτηση των επαγγελματιών πολιτικών, των παιδιών του κομματικού σωλήνα.