Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Φως στο τούνελ του χρέους

Συμφωνία - ανάσα για εθελοντική διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους έκλεισε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθωνίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ, του γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ και του εκπροσώπου των τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα.
Με τη συμφωνία διαγράφονται 100 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα σοβαρές δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν πολυετή λιτότητα, πιο εντατική επιτήρηση και ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι Ευρωπαίοι με επικεφαλής το δίδυμο του γαλλογερμανικού άξονα σε έναν πρωτοφανή μαραθώνιο διαπραγματεύσεων πέτυχαν να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που για να γίνει - ουσιαστικά - θα έπρεπε να συμφωνηθεί κούρεμα 48%-50% των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Συζητήθηκε επίσης να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας 130 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο, από τα οποία τα 30 δισ. θα διοχετευτούν στις ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Η διαπραγμάτευση παρ' ολίγον να τιναχθεί στον αέρα τη νύχτα, όταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής των τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε ότι «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα ούτε συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος. Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο αναζητώντας μια συμφωνία σε εθελοντική βάση».
Εκείνο που όλοι επιθυμούσαν - τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι τραπεζίτες - ήταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους να γίνει σε εθελοντική βάση ώστε να μην εκληφθεί από τις αγορές ως πιστωτικό γεγονός.
Πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και μετά την απαίτηση των Γερμανών να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος τουλάχιστον σε 50% από 21% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, οι πιστώτριες τράπεζες υπέβαλαν νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει συμφωνία.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με επικεφαλής τον Τσαρλς Νταλάρα, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των ξένων τραπεζών, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπέβαλε «σημαντική νέα πρόταση» για το κούρεμα χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ποσοστό ή να αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες.
τα νεα