Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Γιούνκερ και Ρεν «δείχνουν» εκταμίευση

Αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα συμφωνήσουμε στο Eurogroup, τουλάχιστον αυτό ελπίζω, για την έκτη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στην έκθεση της Τρόικας» δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν «καταστροφικά σήματα» στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» για την Ευρώπη. «Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καμπάνες» κατά Βερολίνου –Παρισίων

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του eurogroup και πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου εξαπέλυσε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της Γερμανίας και της Γαλλίας στο ζήτημα της επέκτασης του EFSF. Ο κ. Γιούνκερ μίλησε ανοιχτά για μια «αριστοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης, καθώς δύο μόνο χώρες αποφασίζουν για ο μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Για ποιόν λόγο πρέπει να θεωρηθεί αρκετή μια συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία;» αναρωτήθηκε δημοσίως ο απερχόμενος επικεφαλής του eurogroup, συνεχίζοντας «Στην ευρωζώνη έχουμε να κάνουμε με 17 κυβερνήσεις, με 17 κράτη και 17 εθνικά κοινοβούλια. Δεν γίνεται δύο χώρες να αποφασίζουν για τις υπόλοιπες, ούτε το Βερολίνο να λαμβάνει συνολικές αποφάσεις».

Αισιόδοξος και ο Επίτροπος Ρεν

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πρόοδος στο σημερινό Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, έτσι ώστε να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη, εξέφρασε από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί πλέον μια αποσπασματική λύση. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας που σχετίζονται με το EFSF για να μην μεταδοθεί η κρίση» ανέφερε.

Τόνισε επίσης πως χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αυτό είναι απαραίτητο και πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο σήμερα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έτσι ώστε να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη που πρότεινε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

http://www.protothema.gr