Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Δεν δίνουμε άλλα λεφτά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το ενδεχόμενο αύξησης των γερμανικών εγγυήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πέραν των 211 δισ. ευρώ απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το Ταμείο έχει ένα πλαφόν 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στην Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Super-Illu.

Η συμμετοχή της Γερμανίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ το αργότερο ως το 2013 θα είναι σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε λιγότερο σημαντική.

«Δεν υπάρχει λοιπόν άλλο θέμα πέραν των χρημάτων για τα οποία έχουμε εγγυηθεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι τα κράτη που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση χρέους (όπως η Ελλάδα) θα πρέπει να τεθούν υπό στενή επιτήρηση.

«Τα κράτη που επιθυμούν στο μέλλον να επωφεληθούν από την αλληλεγγύη του Ταμείου θα πρέπει να παραχωρήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δικαίωμα της επέμβασης στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους», γράφει στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Εν τω μεταξύ από δημοσκόπηση της Bild που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή, προκύπτει ότι η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί «λανθασμένη» τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το 58% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η επέκταση των αρμοδιοτήτων και η διεύρυνση του Ταμείου είναι «λανθασμένες» και μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι «κάτι καλό».

Επίσης, η πλειοψηφία των Γερμανών κρίνει ως «ελάχιστα αξιόπιστη» τη δέσμευση της κυβέρνησης Μέρκελ ότι οι γερμανικές εγγυήσεις προς το ΕΤΧΣ δεν θα αυξηθούν στο μέλλον.
ΤΑ ΝΕΑ