Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Οι εφοριακοί «αδειάζουν» την ΑΔΕΔΥ

Σε άδειασμα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος είχε μιλήσει για κινητοποιήσεις ώστε να μην εισπράττονται έσοδα και φόροι, προχώρησε χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Φρόσω Σταυράκη.
«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα μη είσπραξης ή λευκών απεργιών» τόνισε η κ. Σταυράκη, προσθέτοντας πως «αυτά δεν ισχύουν, ο κλάδος βρίσκεται σε υπερεντατική λειτουργία».
Οι αιχμές της προέδρου των εφοριακών έρχονται μία ημέρα μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που προκάλεσαν οι δηλώσεις Παπασπύρου και την προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε όσους επιδείξουν συμπεριφορές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.
«Μπορεί βέβαια η ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει στοχευμένες διαδικασίες αγώνα, για το συγκεκριμένο όμως απορώ γιατί δεν ρωτηθήκαμε», σχολίασε χαρακτηριστικά στον Βήμα 99,5, ενώ επισήμανε πως δεν μπορεί να βάλουν λουκέτο στα ταμεία των εφοριών, «διότι οι φόροι των φορολογούμενων είναι βεβαιωμένα χρέη» και η καθυστέρηση καταβολής τους θα σήμαινε περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών με προσαυξήσεις.
Η πρόεδρος των εφοριακών έσπευσε μάλιστα να διαχωρίσει οποιεσδήποτε ενέργειες μη είσπραξης εσόδων και φόρων από το δικαίωμα για απεργιακές κινητοποιήσεις. «Εχουμε προκηρύξει απεργία για τις 23 και τις 24 Αυγούστου διότι και εμείς έχουν θιγεί πάρα πολύ, διότι και σε εμάς υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος και αγωνία για το μέλλον», τόνισε.
Οι αναφορές του προέδρου της ΑΔΕΔΥ βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου περί ανύπαρκτου κράτους και λευκών απεργιών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.
Θετικά πάντως αντιμετωπίζει η πρόεδρος των εφοριακών τη ρύθμιση για απομάκρυνση απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών όσων προϊσταμένων δεν κατορθώνουν να επιτύχουν τους στόχους που τίθενται για την είσπραξη εσόδων. «Οι στόχοι πρέπει να μπαίνουν σωστά και αντικειμενικά και αν δεν επιτυγχάνονται, βεβαίως δεν είναι αριστερό, δεν είναι σοσιαλιστικό να μην τιμωρείται κανείς ή να μη δουλεύει και να απολαμβάνει», υποστήριξε.
Εθεσε ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της αξιολόγησης. «Δεν μπορεί να ζητάει από μια εφορία που έχει κάτω από το μισό προσωπικό να πετύχει τον στόχο ή μία εφορία που βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου η ύφεση είναι πολύ μεγάλη να μη συνεκτιμάται», δήλωσε.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Για το προσωπικό του Δημοσίου, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας ζητά από όλες τις υπηρεσίες στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις και αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού για το 2011, καθώς και εκτιμήσεις για προσλήψεις και αποχωρήσεις το διάστημα έως το 2015.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποχρεούνται να στείλουν επειγόντως τα στοιχεία αυτά προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός», αναφέρεται στην εγκύκλιο, με δεδομένη και τη ρύθμιση «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» το 2011 και «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» τα επόμενα έτη.
Για τον λόγο αυτό επισημαίνεται πως «οι υπηρεσίες οφείλουν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και με ιδιαίτερη φειδώ να προβούν στην εκτίμηση αναγκών προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια».
ΤΑ ΝΕΑ