Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Δεν συζητά για το ελληνικό χρέος η Moody's

Διαχωρίζει τη θέση του επί της γαλλικής πρότασης για το rollover του ελληνικού χρέους ο οίκος αξιολόγησης Moody's και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις.

«Η Moody's δεν συμμετέχει στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το rollover του ελληνικού χρέους» αναφέρει ο ξένος οίκος σε ανακοίνωση προς το Reuters, σχολιάζοντας την πρόταση που προωθεί η Γαλλία για επανεπένδυση τουλάχιστον του 70% του ποσού που θα εισπράττουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, καθώς αυτά λήγουν, σε νέα 30ετή χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου.

«Μόλις οι αρχές οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, θα εκτιμηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην αξιολόγηση βάσει των δημοσιευμένων μεθοδολογιών και ορισμών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα η Moody's είχε δηλώσει ότι θα εκλάβει ως στάση πληρωμών την ανταλλαγή χρέους με νέο χρέος, μειωμένης οικονομική αξίας με στόχο την αποφυγή χρεοκοπίας, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο γαλλικό σχέδιο.

O oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε, εξάλλου, χθες, ότι ενδέχεται να αντιδράσει σε προτάσεις, όπως η γαλλική, υποβαθμίζοντας το ελληνικό δημόσιο σε επίπεδα «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) Ντέιβιντ Γκίν «οι προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση από τη Γαλλία σχετικά με την ανάληψη μέρους του βάρους του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα δεν αναμένεται να πυροδοτήσουν τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS)» , δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς

«Όπως το αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο ουσιαστικά συνιστά εθελοντική μετακύλιση και γενικώς μιλώντας, μια εθελοντική μετακύλιση δεν θα πυροδοτήσει τα CDS»  δήλωσε ο Γκίν.

Η ISDA έχει τον τελικό λόγο στον προδιορισμό «πιστωτικών συμβάντων» βάσει των οποίων ενεργοποιούνται τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Η Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι οι τρέχουσες προτάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάταξη του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Μετά την προειδοποίηση της S&P ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φάρενσον (CSU) ζήτησε να επιταχυνθεί η
θέσπιση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Η προειδοποίηση της S&P ότι το υπό συζήτηση μοντέλο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα θα αξιολογηθεί ως αδυναμία πληρωμών της χώρας «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και είναι ελάχιστα βοηθητική» είπε σήμερα ο
Φάρενσον στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (Πασάουερ Νόιε Πρέσε).

Ειδικά οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης «απέτυχαν παταγωδώς» ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης, σημείωσε ο ίδιος.

Υπογράμμισε δε ότι τώρα δυσχεραίνουν επιπρόσθετα τα μέτρα διάσωσης των χωρών Ευρωζώνης και του ΔΝΤ κι αυτό δείχνει «έλλειψη υπευθυνότητας» και μπορεί να αξιολογηθεί μόνον ως «συνειδητή πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Στα τέλη Ιουνίου ο οίκος Fitch είχε ανακοινώσει ότι ενδεχόμενη βαθμολογία της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», λόγω του σχεδίου μετακύλισης χρέους, θα οδηγούσε σε νέα, υψηλότερη αξιολόγηση της χώρας εντός 14 ημερών από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής του ομολόγου.

Αξιωματούχοι του οίκου Fitch δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε περαιτέρω σχόλια για το θέμα.
τα νεα