Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου: Ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας η Σύνοδος Κορυφής

Ισχυρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο είτε επιτυχίας είτε αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης, μία ημέρα μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι από τη Σύνοδο δεν θα προκύψει οριστική λύση.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της ΕΕ, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει στις 17:00 το απόγευμα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη θα εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, o κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψη αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα συστημικά της προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοσή της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική και παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των spread της Ιταλίας ή της Ισπανίας, για παράδειγμα.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας στις αγορές. 
tanea.gr