Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Ιταλία σώζει την Ελλάδα ή βάζει «τίτλους τέλους» στην Ευρωζώνη;

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRK5soYcc1PJBdir5TJBNnqskM-w81dt7U6GItKaSH2CYqLSp9

Του Θανάση Παπαδή  

Η Ελλάδα βγήκε από κάδρο και πλέον η Ευρωζώνη δεν έχει να αντιμετωπίσει, ένα ήσσονος σημασίας θέμα, όπως το δικό μας, αλλά ένα μείζονος όπως αυτό της Ιταλίας.

Οι ευρωπαίοι καλούνται πλέον να πάρουν την κατάσταση στα χέρια και να βρουν λύσεις που θα βάζουν φρένο στις αδηφάγες διαθέσεις των οίκων και των αγορών πριν είναι πολύ αργά.
Το φαινόμενο Ιταλία δεν είναι απλό. Η οικονομία της γειτονικής μας χώρας είναι η 7η μεγαλύτερη του πλανήτη. Έχει το 25% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα μόλις το 2%, ενώ όλες οι χώρες που είναι σήμερα στον Μηχανισμό Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν το 6% και η Ισπανία που κατά πολλούς θα ήταν το επόμενο «θύμα» των αγορών και των οίκων έχει το 8%.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής να βρουν λύσεις οι οποίες θα έχουν διάρκεια και δεν θα «προσβάλλουν» κάποιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αναγκαστούν να λάβουν νέες σε μερικούς μήνες ή σε μερικές εβδομάδες.
Πρέπει να αποδείξουν επίσης ότι δεν είναι «παιδάκια» αλλά ηγέτες. Η στιγμή μηδέν για την Ευρωζώνη και την ενότητά της, μάλλον έφτασε.
Σε ότι αφορά το ελληνικό θέμα, οι καταστάσεις ίσως είναι ευνοϊκές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού δεν είμαστε μόνοι μας. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα χαρακτήρισε την Ελλάδα «εργαστήριο» μέσα στο οποίο γίνονται ασκήσεις επί χάρτου.
imerisia.gr