Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σόιμπλε: όχι στην αναδιάρθρωση

Αντίθετη εμφανίζεται η Γερμανία στην αναδιάρθρωση του ελληνικού  χρέους δια στόματος του υπουργού της Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Σόιμπλε υποστήριξε πως κάθε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα ήταν επικίνδυνη για τη φερεγγυότητα της χώρας.
«Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους έχει υψηλούς κινδύνους», δήλωσε, σε σχετικό ερώτημα για τα σενάρια και τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και τις διαβουλεύσεις για μια τέτοια εξέλιξη.
«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση ωρίμανση του συνόλου των δανείων, με τις αντίστοιχες συνέπειες για την ελληνική φερεγγυότητα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος δηλώνει στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας».

«Χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Ενα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους» λέει προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers» προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι «επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών.

Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες (της Λατινικής Αμερικής), λέει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ μίας «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, από την πλευρά της, έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.

Σημειώνεται πως χθες η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι εξετάζει ένα μηχανισμό αναδιάταξης του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας των ομόλογων.

Η ήπια αυτή αναδιάταξη (reprofiling όπως την ονόμασε) του ελληνικού χρέους, έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και αναμένονται πιο σαφείς και συγκεκριμένες σχετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου.
ΤΑ ΝΕΑ