Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις σε διαδηλωτές

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ διακόπτει τις συμφωνίες - πλαίσιο με τη Λιβύη
Με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να ισοδυναμούν οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών στη Λιβύη, διεμήνυσε χθες ο ΟΗΕ, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών. Σε δηλώσεις της, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, καταδίκασε τη χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και μαχητικών αεροσκαφών κατά των πολιτών. 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ διακόπτει τις συμφωνίες - πλαίσιο με τη Λιβύη
Κι ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη σφαγή των Λίβυων, Κίνα και Ρωσία αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα για το καθεστώς του Καντάφι εκφράζοντας απλά την ανησυχία τους γα τις δραματικές εξελίξεις. O Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προβλέπει αποσταθεροποίηση για δεκαετίες στον αραβικό κόσμο, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την επίσημη θέση της ΕΕ, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στον Καντάφι, τόνισε, ωστόσο, όπως η Κίνα ελπίζει πως η Λιβύη θα αποκαταστήσει γρήγορα την κοινωνική σταθερότητα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι λιβυκές Αρχές δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τις προσδοκίες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι λιβυκές Αρχές δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τις προσδοκίες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ διακόπτει τις συμφωνίες - πλαίσιο με τη Λιβύη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για την κρίση στη Λιβύη, ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσανατολίζεται στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης. Η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι «οι λιβυκές Αρχές δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τις προσδοκίες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Η λιβυκή κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ένα τέτοιο λάθος», τόνισε ο Ερντογάν στο κοινοβούλιο ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούντογλου, παρατηρεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο. Στο μεταξύ, χιλιάδες Τούρκοι εργάτες που βρίσκονται παγιδευμένοι στη Βεγγάζη άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στο λιμάνι όπου χθες το απόγευμα έφθασαν τα δύο από τα πέντε πλοία που η Τουρκία στέλνει για να τους παραλάβει.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιό, εξέφρασε τη φρίκη του για την αιματοχυσία στη Λιβύη.
Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε, χθες, ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι.
Η Τυνησία έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση των τραυματισμένων Λίβυων εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για την ωμή βία κατά των διαδηλωτών.

Εκκληση για περίθαλψη των Λίβυων προσφύγων
Εκκληση προς τις γειτονικές με τη Λιβύη χώρες, ευρωπαϊκές και αφρικανικές, να δεχτούν και να κρατήσουν τους μετανάστες από τη Λιβύη που αφήνουν τη χώρα εξαιτίας της αιματοβαμμένης εξέγερσης που έχει ξεσπάσει εκεί, απηύθυνε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), Μελίσα Φλέμινγκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περίπου 8.000 μετανάστες που βρίσκονται στη Λιβύη έχουν έρθει σε επαφή με τη UNCHR και άλλοι 3.000 από το Σουδάν, την Ερυθραία, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Τσαντ και την Παλαιστίνη ζητώντας άσυλο, με τις υποθέσεις τους να είναι σε εκκρεμότητα.
Ο ΟΗΕ μεταξύ άλλων ζήτησε από τις χώρες που πιθανώς θα αποτελέσουν προορισμό για τους πρόσφυγες από τη Λιβύη να φερθούν με ανθρωπιστικό τρόπο προς όλους τους Λίβυους που «φεύγουν από τη βία, τη στοχοποίηση και τις διώξεις».
Η Φλέμινγκ τόνισε ότι η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που πιθανότατα θα δεχτούν τους περισσότερους από τους πρόσφυγες.
Μπόσι
Την πρόθεσή του πάντως να μην ακολουθήσει τις οδηγίες του ΟΗΕ εκδήλωσε ο ηγέτης του ξενοφοβικού ακροδεξιού κόμματος Λίγκα του Βορρά που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι. Συγκεκριμένα ο Μπόσι δήλωσε: «Προς το παρόν δεν έχουν φτάσει και ελπίζουμε να μην έρθουν (σ.σ. πρόσφυγες από τη Λιβύη). Εάν έρθουν, θα τους στείλουμε στη Γερμανία και τη Γαλλία». Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των προσφύγων από τις χώρες του Μαγκρέμπ έχει κανονιστεί για σήμερα έκτακτη συνάντηση στη Ρώμη υπουργών από χώρες της νότιας Ευρώπης. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
ethnos.gr