Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση στην Ελβετία από τον Τζούλιαν Ασάνζ...


Επίθεση κατά της Ελβετίας εξαπέλυσε ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, επειδή συνέλαβε έναν ελβετό πρώην τραπεζίτη ως ύποπτο για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου αντί να διερευνήσει τις καταγγελίες του για φοροδιαφυγή που αφορούσαν χιλιάδες πρόσωπα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία ελβετική εφημερίδα Der Sonntag, ο Τζούλιαν Ασάνζ δηλώνει ότι...
 οι πράξεις της Ελβετίας επαναφέρουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στις αμφιλεγόμενες τραπεζικές πρακτικές της.
Την Παρασκευή, το γραφείο του ελβετού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι ο πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Ελμερ θα τεθεί υπό κράτηση το σαββατοκύριακο μετά την κατάθεσή του στην αστυνομία για την παραβίαση του ελβετικού νόμου περί τραπεζικού απορρήτου. Σήμερα, Δευτέρα, δικαστής θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η κράτησή του.
Η αστυνομία συνέλαβε τον Ελμερ στις 19 Ιανουαρίου αφού είχε παραδώσει δισκέτες υπολογιστή στον Ασάντζ για τον ιστότοπο WikiLeaks στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας. Ο Ελμερ υποστήριζε ότι οι δισκέτες περιείχαν λεπτομέρειες που αφορούσαν έως και 2.000 λογαριασμούς σε παράκτιες τράπεζες.
«Ο κ. Ελμερ βρίσκεται στη φυλακή γιατί αποκάλυψε ένα παράνομο παράκτιο σύστημα φοροδιαφυγής στο οποίο οι ελβετικές τράπεζες έχουν κυρίαρχο ρόλο», είπε ο Ασάνζ στη συνέντευξή του. «Αντί να ερευνήσουν αυτές τις παράκτιες δομές και να κυνηγήσουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, οι αρχές κυνηγούν τον κ.Ελμερ», πρόσθεσε.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 
press-gr