Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αποκαλύψεις για την Ελλάδα, προαναγγέλει ο εκπρόσωπος Τύπου του WikiLeaks

Πανδαιμόνιο από τους φωτογράφους, γύρω από το βαν, με τον μίστερ WikiLeaks
«Πολύ σύντοµα, ίσως σε µερικές εβδοµάδες, θα αρχίσουμε να δίνουµε στη δηµοσιότητα τα τηλεγραφήµατα που προέρχονται από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Οµως µη µε ρωτήσετε για το περιεχόµενό τους ή τι αποκαλύπτουν. Με τη δηµοσίευσή τους θα τα µάθετε όλα µέσα σε λίγο καιρό από τώρα».
Τρίτη, 7 Δεκεµβρίου, 12.00 το µεσηµέρι. Ο ισλανδός ερευνητικός δηµοσιογράφος Κριστίν Χράφνσον, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Wikileaks πριν από λίγους µήνες όταν υπήρξαν οι πρώτες κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασµό και σεξουαλική επίθεση, περπατά βιαστικά στους δρόµους µιας βρετανικής µεγαλούπολης.
«Εχω µόνο µερικά λεπτά για να µιλήσουµε, θα πρέπει να κάνουµε γρήγορα γιατί µε περιµένει πολλή δουλειά» λέει.
Εχουν περάσει µόλις τριάντα λεπτά από τη σύλληψη του Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου που έφερε τα πάνω κάτω στις διπλωµατικές ισορροπίες του πλανήτη µε τις διαρροές των τηλεγραφηµάτων από 274 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ. Στις 11.30 ώρα Ελλάδος ο «κατηγορούµενος» είχε προκαθορισµένο ραντεβού µε τις βρετανικές αρχές και τώρα ο ισλανδός δηµοσιογράφος ξέρει ότι το κινητό του δεν θα σταµατήσει να χτυπάει. Τουλάχιστον όχι µέχρι τις 14 Δεκεµβρίου που ο 39χρονος Αυστραλός θα παραµένει υπό κράτηση και όλοι θα παίρνουν να µάθουν τι θα απογίνει µε τις αποκαλύψεις.
Οπως υποστηρίζει ο Χράφνσον, οι δικηγόροι του Wikileaks βρίσκονταν σε διαπραγµατεύσεις µε τη βρετανική αστυνοµία πριν ακόµη εκδοθεί το τελευταίο ένταλµα σύλληψης και ο Ασάνζ είχε επιλέξει να προχωρήσει στη συνάντηση που κανονίστηκε µε δική του πρωτοβουλία.
«Ο όρος παράδοση δεν είναι σωστός. Η συνάντηση ήταν µέρος µιας διαδικασίας συζητήσεων που έχουν αρχίσει µεταξύ των δικηγόρων και των αρχών» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της διάσηµης πλέον οργάνωσης στα «ΝΕΑ» και διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά τη «ροή των διαρροών», καθώς όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν από τη σύλληψη.
«Κατά τη διάρκεια των ερχόµενων εβδοµάδων θα υπάρξουν µεγάλες αποκαλύψεις για τα περισσότερα κράτη» υποστηρίζει. Στο ερώτηµα αν το Ισραήλ θα είναι ο µεγάλος κερδισµένος της υπόθεσης καθώς δεν εκτίθεται προς το παρόν από τα τηλεγραφήµατα των αµερικανών διπλωµατών, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης απάντησε «ουδέν σχόλιο. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το περιεχόµενο µηνυµάτων τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόµη στη δηµοσιότητα».
Σε αντίθεση µετονιδρυτήτου Wikileaks, o Χράφνσον δεν έχει δεχθεί κάποια απειλή για τη ζωή του και δεν φοβάται µήπως του τύχει κάτι. Ακόµα και αυτές τις ώρες που η οργάνωσή του βρίσκεται στο µάτι ενός παγκόσµιου κυκλώνα πιέσεων και ενώ η φωτογραφία του έχει τυπωθεί στις µεγαλύτερες εφηµερίδες του κόσµου, περπατά στον δρόµο µόνος του, χωρίς να παίρνει κάποιες προφυλάξεις. «Δεχόµαστε µία συνδυασµένη τροµακτική επίθεση από πολιτικές δυνάµεις και µεγάλες επιχειρήσεις. Πέρα από τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ και άλλων συµµάχων της, στο παιχνίδι µπήκε πρώτα η Amazon, που µας έβγαλε από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της. Επειτα η PayPal σταµάτησε να δέχεται χρήµατα από ανθρώπους που θέλουν να µας στηρίξουν οικονοµικά και τώρα η κατάσταση συνεχίζεται µε τη Mastercard. Πρόκειται για εξωφρενικές καταστάσεις, χωρίς προηγούµενο στη σύγχρονη Ιστορία» τονίζει λαχανιασµένος.
Η οργάνωση όµως δεν θα µείνει µε σταυρωµένα τα χέρια. «Θα εξαντλήσουµε κάθε νοµικό µέσο για να µη συνεχιστεί αυτός ο παραλογισµός. Ακόµη θα χρησιµοποιήσουµε τεχνικά µέσα για να αµυνθούµε στις επιθέσεις που γίνονται µέσω δικτύων. Οσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότεροι άνθρωποι µε τεχνικές γνώσεις υπολογιστών µας προσφέρουν έµπρακτα την υποστήριξή τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Wikileaks.
Αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτηµα αν υπάρχει ένας υπόγειος πόλεµος µεταξύ χάκερ για την επιβίωση των ιστότοπων της οργάνωσης απ’ όπου δηµοσιεύονται τα τηλεγραφήµατα των αµερικανικών πρεσβειών – το µόνο που ανέφερε ήταν ότι προσπαθούν βρουν τρόπο µέχρι να διαδώσουν τις πληροφορίες τους και στην Κίνα, όπου επικρατεί πλήρης λογοκρισία. «Χρειαζόµαστε την υποστήριξη του κόσµου για να παραµείνουµε δυνατοί και να µπορέσουµε πολεµήσουµε για τις ελευθερίες των πολιτών και το δικαίωµά τους να γνωρίζουν την αλήθεια» απάντησε ο Χράφνσον στο ερώτηµα γιατί τελικά τα κάνουν όλα αυτά.  
Την συνέντευξη υπογράφει ο Χάρης Καρανίκας
tovima.gr