Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Βαριές ευθύνες σε «γαλάζιους» υπουργούς για τα ομόλογα

Ευθύνες σε «γαλάζιους» υπουργούς, γενικούς γραμματείς υπουργείων και ανώτατα στελέχη κρατικών οργανισμών επιρρίπτει το πόρισμα της Βουλής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Οι βαρύτερες ευθύνες καταλογίζονται από την αρμόδια επιτροπή στους τότε γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Γιώργο Κουρή, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημοσθένη Μαμμωνά, αλλά και στους προϊσταμένους τους, υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, και υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη, οι οποίοι είχαν υπογράψει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται στον τότε υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, και στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Το πόρισμα, που αποκαλύπτει Το Βήμα online, καταλογίζει ευθύνες και σε διοικητές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματιστές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξη Πιλάβιο, αλλά και στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με ιδιαίτερη αναφορά στον τότε υποδιοικητή της, ο οποίος είχε την ευθύνη παρακολούθησης των τοποθετήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των τίτλων του δημοσίου.
Στο κείμενο του πορίσματος γίνεται πλήρης εξιστόρηση των γεγονότων, περιγράφεται πώς στήθηκε το «κόλπο» σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και αποκαλύπτονται οι διαδρομές των χρημάτων που διακινήθηκαν ακόμη και με βαλίτσες. Η υπόθεση, οδήγησε σε φυλάκιση των χρηματιστών της εταιρείας «Ακρόπολις». Το πόρισμα είναι έτοιμο να καθαρογραφεί και να ανακοινωθεί.
ΤΑ ΝΕΑ