Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ηταν έτοιμοι να χτυπήσουν ...


Χτύπηµα στην καρδιά της εγχώριας τροµοκρατίας εκτιµά ότι έχει καταφέρει η Αστυνοµία µετά τις εφόδους σε τρία διαµερίσµατα και µία αποθήκη-γιάφκα και τις έξι συλλήψεις του Σαββάτου.
Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι βαλλιστικές εξετάσεις δεν επιβεβαίωσαν την αρχική αισιοδοξία των αρχών ότι ανάµεσα στα όπλα που βρέθηκαν στη Ν. Σµύρνη, τον Πειραιά και την Καλλιθέα θα βρίσκονταν και τα όπλα - σφραγίδες της Σέχτας Επαναστατών. Η Αστυνοµία εκτιµά, µάλιστα, ότι οι τροµοκράτες ετοίµαζαν δολοφονικό χτύπηµα, το οποίο πρόλαβε στο παρά πέντε.

Η Αντιτροµοκρατική είχε πλέξει ένα ολόκληρο δίχτυ παρακολουθήσεων το τελευταίο δίµηνο, από τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Ψαχνών Ευβοίας στις 17 Σεπτεµβρίου και µετά. Τα πρώτα αποτελέσµατα ήταν η σύλληψη των «ταχυδρόµων» των παγιδευµένων δεµάτων, Παναγιώτη Αργυρού και Γεράσιµου Τσάκαλου. Οι πληροφορίες που έδωσαν πολίτες µετά τη δηµοσιοποίηση των φωτογραφιών καταζητουµένων για συµµετοχή στη Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς οδήγησαν στα ίχνη του Γιώργου Καραγιαννίδη: ο 30χρονος φέρεται ότι ήταν αυτός που νοίκιασε την αποθήκη-γιάφκα της Ν. Σµύρνης και το διαµέρισµα-γιάφκα στον Πειραιά.

Τοποιαείναιαυτήη οργάνωση,η Αντιτροµοκρατική δεν µπορεί ακόµη να πει µε βεβαιότητα. «Ο όγκος του οπλισµού που εντοπίστηκε σε τέσσερις γιάφκες, στη Νέα Σµύρνη, στον Πειραιά, στο Αγρίνιο και στην Καλλιθέα, µας οδηγεί στην εκτίµηση πως βρισκόµαστε στα ίχνη της Σέχτας Επαναστατών. Τα δύο όµως από τα έξι άτοµα που συλλάβαµε προχθές είχαν ένταλµα σύλληψης για τους Πυρήνες», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της Αντιτροµοκρατικής.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες που δόθηκαν στις διωκτικές αρχές, ο Καραγιαννίδης πιθανόν µαζί µε τον επίσης συλληφθέντα ∆ηµήτρη Μιχαήλ είχαν νοικιάσει πριν από δύο µήνες τη γιάφκα της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά. Στον ιδιοκτήτη του διαµερίσµατος εµφανίστηκαν ως κύπριοι φοιτητές και του προκατέβαλαν τρία ενοίκια και τα αντίστοιχα κοινόχρηστα.

Η Αντιτροµοκρατική ξεκίνησε να χαρτογραφεί τις κινήσεις των υπόπτων και να καταγράφει τα συχνά τους ταξίδια σε Πάτρα, Αγρίνιο, την περιοχή του Αλµυρού Μαγνησίας, τη Θεσσαλονίκη.

Το µεσηµέρι του Σαββάτου όλες οι ενδείξεις που είχε στα χέρια της η Αντιτροµοκρατική οδηγούσαν στην εκτίµηση πως τα µέλη της οργάνωσης ετοίµαζαν δολοφονικό χτύπηµα. «Από τα µεταξύ τους λεχθέντα εκτιµούµε πως στόχος θα ήταν είτε δικαστικός λειτουργός είτε αστυνοµικός», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωµατικός της Αντιτροµοκρατικής και συµπληρώνει: «Θα επιχειρούσαν ένα χτύπηµα ενόψει της συµπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Η Αστυνοµία είχε την πληροφορία πως ήδη µέλη της οργάνωσης είχαν κλέψει αυτοκίνητο το οποίο πιθανόν να µετέτρεπαν σε αυτοκίνητο-βόµβα µε την τοποθέτηση εκρηκτικού ΑΝFΟ. Μέσα στο γκαράζ της οδού Καισαρείας βρέθηκαν 50 κιλά έτοιµη εκρηκτική ύλη, ενώ στο Αγρίνιο βρέθηκαν µεταλλικοί κύλινδροι ενισχυµένοι µε τσιµέντο και πάνω σ’ αυτή την κατασκευή είχαν προσαρµοστεί και καρφιά. Από τη γιάφκα της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σµύρνη βγήκε ο Κωνσταντίνος Σακκάς µαζί µε τον 21χρονο Αλέξανδρο Μητρούσια, για τον οποίο ήδη εκκρεµούσε ένταλµα σύλληψης για τη συµµετοχή του στους Πυρήνες. Σε σακ βουαγιάζ που κρατούσαν βρέθηκαν δύο πιστόλια Glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, µία χειροβοµβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαµετρηµάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και µία φορητή κάρτα µνήµης (φλασάκι). Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, στο φλασάκι υπήρχαν όλες οι προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα καθώς και µία ηµιτελής προκήρυξη.

Σε ταυτόχρονη επιχείρηση στα Εξάρχεια, στην οδό Θεµιστοκλέους, συνελήφθη ο 31χρονος Χρήστος Πολίτης, ο οποίος την προηγούµενη Πέµπτη είχε κληθεί να καταθέσει για τη βοµβιστική επίθεση που ανέλαβε η οργάνωση Κοµάντο Χρήστος Τσουτσουβής τον Μάιο του 2008. Στην οδό Πύλης στον Πειραιά συνελήφθη ο Γιώργος Καραγιαννίδης και στην Καλλιθέα η 26χρονη Στυλιανή Αντωνίου.

Η Αντιτροµοκρατική είχε την πληροφορία πως τουλάχιστον δύο ακόµη µέλη της οργάνωσης βρίσκονταν στο Αγρίνιο, όπου φυλασσόταν µέρος του οπλισµού. Εκεί εντοπίστηκε Ι.Χ. αυτοκίνητο, µάρκας Nissan, το οποίο είχε κλαπεί την Παρασκευή από το Αγρίνιο και ήταν σκεπασµένο µε κουκούλα που είχε αγοράσει στις 29 Νοεµβρίου στην Αθήνα ο Σακκάς.

ΤΡΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ περιλαµβάνει το κατηγορητήριο για τους έξι συλληφθέντες που φέρονται ως µέλη άγνωστης, τουλάχιστον προς το παρόν, τροµοκρατικής οργάνωσης. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, µε βάση τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας, άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για: τροµοκρατική οργάνωση, διακεκριµένη κατοχή όπλων από κοινού, προµήθεια και κατοχή εκρηκτικών µε σκοπό να προκαλέσουν ζηµιά σε ξένη περιουσία και ανθρώπους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, και οι έξι κατηγορούµενοι αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται και κατά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικονοµικά τους δικαιώµατα. Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης συνέδεσε τις συλλήψεις των έξι κατηγορουµένων µε τη σηµερινή επέτειο για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια τον ∆εκέµβριο του 2008. «Στην υπόθεση αυτή έχουµε να κάνουµε µε βάναυση κατάλυση του βαθύτερου πυρήνα των ατοµικών και συνταγµατικών δικαιωµάτων των κατηγορουµένων. Για περισσότερο από 24 ώρες η Αντιτροµοκρατική δεν επέτρεπε ούτε καν την επικοινωνία τους µε τον έξω κόσµο.

∆ύο χρόνια µετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις συλλήψεις ως επιτυχία και να αποτρέψουν από τη συµµετοχή σε κινητοποιήσεις, δηµιουργώντας ασφυκτικό κλίµα τροµοκρατίας», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.
ΤΑ ΝΕΑ