Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Ολοι μαζί στο "δύσκολο ταξίδι" του '11

«Είμαστε μια Κοινοβουλευτική ομάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από τον βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε το στίγμα για το επόμενο διάστημα, απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε – όπως είθιστε – λίγο πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Με φανερή την προσπάθεια να κατευνάσει τα πάθη και τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την πολιτική που ασκεί οι κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς και εκφράσεις, προσπαθώντας να πείσει για τους χειρισμούς του, επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα.

«Ουδείς είναι λάτρης της διαδικασίας του επείγοντος αλλά είμαστε σε πόλεμο» τόνισε στην ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην εσωκομματική διαμάχη που προκάλεσε το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά ενώ τόνισε ότι τελικά θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με αυτούς που χρωστούν στο δημόσιο.

«Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια όταν θα βγούμε από το μνημόνιο μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα είχαμε ανάγκη το μνημόνιο αν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να αποτινάξουμε, βαρύδια και λάθη που έγιναν εδώ και τρείς δεκαετίες από όλους στην χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία να βολεύουμε κάποιον σε μια θεσούλα με αντάλλαγμα την ψήφο του.
«Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την χώρα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε χώρα ευνομίας και ανάπτυξης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους βουλευτές να γίνουν όλοι μια γροθιά όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον πολίτη, όπως είπε, εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού. Ο κος Παπανδρέου, μάλιστα προέτρεψε τους βουλευτές να βλέπουν μέσω του gov.gr την πορεία του κυβερνητικού έργου και να την ελέγχουν.
Ως προτεραιότητες για το 2011, ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε άξονες.

1. Αλλαγές στο κράτος και την δημόσια διοίκηση
(νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, κάρτα του πολίτη, νέο ενιαίο μισθολόγιο)
2. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης
(νέος αναπτυξιακός νόμος, νέος επενδυτικός νόμος, ηλεκτρονικές προμήθειες, αξιοποίηση αεροδρομίου του Ελληνικού)
3. Κοινωνία συμμετοχής ευνομίας και Δικαιοσύνης
(εκλογικός νόμος, διαφάνεια για τα χρήματα των κομμάτων, διαβούλευση για την συνταγματική αναθεώρηση)
4. Κοινωνικό κράτος
(καταπολέμηση ανεργίας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση)
5. Ισχυρή φωνή της Ελλάδας
(Επίλυση Κυπριακού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων)
skai.gr