Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κι άλλη γκάφα της Google!!!!

Οι χαρτογραφικές γκάφες που έχει κατά καιρούς πραγματοποιήσει η Google μέσω των υπηρεσιών Google Maps και Google Earth είναι πάρα πολλές.  

Ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε πολλά παραδείγματα, όπως την αναγραφή της Ξάνθης με το τούρκικο όνομα Eskige, την εμφάνιση της σημαίας των Σκοπίων στο Λευκό Πύργο αλλά και την ομολογουμένως ευφάνταστη (για να μην την χαρακτηρίσουμε αλλιώς) μετονομασία της Σάμου σε… Μαγκάιβερ.

Κανένα όμως από αυτά τα παραδείγματα δεν οδήγησε σε κατάλειψη εδαφών, όπως παραλίγο να γίνει μεταξύ Νικαράγουας και Κόστα Ρίκα πριν από μία περίπου εβδομάδα. 

Αναλυτικότερα, το Google Maps εμφάνιζε εδάφη που ανήκουν στην Κόστα Ρίκα ως έδαφος της Νικαράγουα, με αποτέλεσμα ένας αξιωματικός του στρατού της τελευταίας, βασιζόμενος σε αυτό το λάθος, αποφάσισε να μετακινήσει το στράτευμά του προς τα εδάφη αυτά, να κατασκηνώσει και βέβαια να βγάλει τη σημαία της Κόστα Ρίκα και να τοποθετήσει τη σημαία της χώρας του.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαθέτουν χάρτες που υποδεικνύουν με σαφήνεια που βρίσκονται τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ο αξιωματικός Eden Pastora υπέδειξε την υπηρεσία Google Maps ως υπεύθυνη για να δικαιολογήσει την ενέργειά του, αν και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ο αξιωματικός είχε μετακινήσει το στράτευμά του, πριν «συμβουλευτεί» τo Google Maps. 

Άλλωστε, η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα που δεν διαθέτει στρατό, οπότε η στρατιωτική είσοδος στα εδάφη της είναι μάλλον εύκολη υπόθεση. Η δήλωση πάντως από την πλευρά της Google για το συγκεκριμένο λάθος δεν ήταν πειστική, αφού ανέφερε ότι δεν ήξερε από πού προερχόταν, ενώ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διορθώσεις που αφορούσαν τα σύνορα κρατών 60 χωρών.

Πριν καταλαγιάσει πάντως ο θόρυβος σχετικά με το σοβαρό αυτό λάθος της εταιρείας, μια νέα γκάφα είχαμε και χθες, όπου ένα ακατοίκητο νησί κοντά στο Γιβραλταρ, το οποίο διεκδικείται τόσο από την Ισπανία όσο και από το Μαρόκο, εμφανίστηκε πρόσφατα ως έδαφος της Ισπανίας και αργότερα ως έδαφος του Μαρόκου, χωρίς όμως πραγματικά να ανήκει σε κανένα από τα δύο κράτη. 

Το νησί Perejil για την Ισπανία ή Leila για το Μαρόκο διεκδικείται χρόνια και από τις δύο χώρες και μάλιστα το 2002 είχαμε ένοπλη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών. Ευτυχώς βέβαια αυτή τη φορά, το λάθος δεν κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα.