Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Τουριστικές Επιχειρήσεις: Προκλητική η εξαίρεσή μας από τη μείωση του ΦΠΑ!

alt
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των τουριστικών πρακτόρων, λόγω του διαχωρισμού των ξενοδοχείων από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ. Η ΠΟΕΤ κάνει λόγο για επιλεκτική μείωση και δύο ταχύτητες στον τουρισμό και συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η Γ.Σ. της Γενικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού θα γίνει την μεθεπόμενη Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου) στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις βάσει των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για την οικονομία και ενόψει της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΓΕΠΟΕΤ, «για ακόμη μία φορά ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών λεωφορείων και των σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος βλέπει να εξαιρείται προκλητικά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον τουρισμό, τόσο ως προς το σκέλος μείωσης του ΦΠΑ στο 6.5% όσο και ως προς την στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών του με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων σε αυτά, καθώς και των ξεναγών, συνοδών και οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Ως αποτέλεσμα η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο τίθεται εν αμφιβόλω.
Η σαφής αυτή διάκριση και η επιλεκτική μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην διαμονή όταν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου οδηγούνται σε υψηλότερο συντελεστή (από 11% σε 13%) ενώ οι υπηρεσίες των τουριστικών γραφείων παραμένουν στο 23%, οδηγεί στην εγκαθίδρυση συνθηκών δύο ταχυτήτων στον τουρισμό. Είναι πολύ πιθανό η μονομερής αυτή μείωση να αντισταθμιστεί τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από την ιδιαίτερα άδικη διατήρηση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες, tours , ξεναγήσεις, transfer, πακέτα ταξιδίων και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα οδηγήσει σε φθηνότερα τουριστικά πακέτα που είναι ο στόχος του Υπουργείου για την προσέλκυση τουριστών, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα σε αυτή την οικονομική κρίση που διέρχεται».
corfupress.com