Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Ακυρη η ψηφοφορία για Βατοπέδι λέει η ΝΔ

Ακυρη η ψηφοφορία για Βατοπέδι λέει η ΝΔ

Θέμα ακύρωσης της διαδικασίας της ψηφοφορίας που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, εγείρει η ΝΔ, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση της Αριστεράς.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια, και Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίσθηκε ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ψήφισαν άλλο άρθρο για άλλο αποδιδόμενο αδίκημα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 390 του Π.Κ. που εγράφη στο ψηφοδέλτιο με την επισήμανση «απιστία περί την υπηρεσία», αφορά την απλή απιστία από οποιανδήποτε διαχειριστή αλλότριας περιουσίας.
Εκείνο το οποίο έπρεπε να αναγραφεί ήταν το άρθρο 256 του Π.Κ. που αναφέρεται στην απιστία περί την υπηρεσία, το οποίο δήλωσε ότι ψηφίζουν τα δύο κόμματα της Αριστεράς δια των εισηγητών τους Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνη Σκυλλάκου ΚΚΕ , που επισήμαναν πριν την ψηφοφορία, ότι διαφωνούν με το άρθρο που έχει αναγραφεί, αλλά για να μην απόσχουν και για να μη καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτια, θα ψηφίσουν με τη διευκρίνιση αυτή.
Ο κ. Τζαβάρας που πρώτος έθεσε το θέμα χθες δεν μίλησε για κάποια σκοπιμότητα, αλλά για προχειρότητα και παραδρομή. Όπως είπε, η ΝΔ θεωρεί ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς κι ότι, όπως αποδείχθηκε από το οριακό αποτέλεσμα για τους τρεις πρώην υπουργούς, αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι της Αριστεράς δεν θα είχαν παραπεμφθεί.
Το θέμα τροφοδοτήθηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Θόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) που σαφώς αποστασιοποιείται από το αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι η πλημμέλεια αυτή παράγει συνέπειες, λόγω και του οριακού αριθμού των ψήφων που έλαβαν οι καταγγελλόμενες πράξεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Δήλωσε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταυτίζεται με το αντιφατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης που ελήφθη κι ότι τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η στάση του κόμματος».
Σε ερώτηση, αν θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ότι υπεκλάπη ουσιαστικά η ψήφος της Αριστεράς ότι κατά τη γνώμη της ΝΔ η παραπομπή έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ψηφοφορία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Κατά την ΝΔ, υπάρχει απόρριψη της παραπομπής, ενώ στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του τα μέσα για να επανορθώσει, ειδάλλως θα απαντήσει το Δικαστικό Συμβούλιο».
Η απάντηση του προέδρου της Προανακριτικής
«Ακροβασίες και αυθαίρετες ερμηνείες» αποδίδει στη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, Δημήτρης Τσιρώνης με δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «για την κατασκευή άλλοθι για την τέταρτη κατά σειρά αποχώρησή της και για να παρεμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη».
Ο κ. Τσιρώνης συμπλήρωσε ότι το πόρισμα της προκαταρτικής επιτροπής Βατοπεδίου με βάση το οποίο έγινε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο των πρώην υπουργών της ΝΔ, αναφέρεται ρητά στο άρθρο 390 του Π.Κ. που αποτελεί τη γενική διάταξη περί απιστίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που νωρίτερα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «νομικίστικα τεχνάσματα» της ΝΔ, επιμένοντας ότι το κατηγορητήριο είναι απολύτως σωστά διατυπωμένο, με τη συμπερίληψη και των δύο άρθρων για την απιστία και την απιστία περί την υπηρεσία.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τόνισε ότι ως πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να ομιλήσει επί της ουσίας.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει επί του κατηγορητηρίου, όπως έχει διατυπωθεί στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής και όπως αυτούσια μεταφέρεται στο ψηφοδέλτιο.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αν το γεγονός ότι προχωρά στην κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου συνιστά απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ, απάντησε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προχωρήσει.

Η κλήρωση θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου.
ethnos.gr