Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Στα ποσοστά του πρώτου γύρου βάζει τώρα τον πήχη το ΠΑΣΟΚ...

Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Στα αποτελέσματα του α΄ γύρου αναφορικά με τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βάζουν, πλέον, τον πήχη το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο αποσυνδέουν το πολιτικό μήνυμα των περιφερειακών εκλογών από τον αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσουν τα δύο κόμματα στον α΄ και, κυρίως, στο β΄ γύρο. Να υπενθυμίσουμε ότι από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, μέχρι στιγμής δεν είχε τεθεί δημοσίως θέμα αριθμού περιφερειών που θα κερδηθούν, ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για...
 άνω των 8.
Αντίστοιχη τοποθέτηση είχε κάνει σε προ 20ημερου γεύμα με δημοσιογράφους ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8334).
Ωστόσο, πιο μετριοπαθείς, ακόμη και την περίοδο που διαφαινόταν άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο πήχης πρέπει να μπει στα ποσοστά των δύο κομμάτων και όχι στον αριθμό των περιφερειών.
Η «γραμμή» Παπανδρέου στη διακαναλική
Σ’ αυτή τη «γραμμή» θα κινηθεί και κατά την αποψινή του διακαναλική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να επιτεθεί στη ΝΔ γιατί ενώ λιποτάκτησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο την ώρα της μάχης, επιχειρεί τώρα να εκμεταλλευτεί την ψήφο των πολιτών που έχουν πονέσει από τα μέτρα, ερμηνεύοντας την κατά το δοκούν.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την ψήφο των πολιτών που κάνουν θυσίες και πονάνε», έλεγαν στην aftodioikisi.gr κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει ‘παιχνίδι’», ερμηνεύοντας την ψήφο των πολιτών, η ΝΔ η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν κερδίζει από αυτόν τον «πόνο» αλλά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό των περσινών εκλογών.
Το «μαγικό» 5%
Οι ίδιες πηγές δεν θέλησαν να προσδιορίσουν ποια θα είναι η διαφορά ΠΑΣΟΚ –ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές του α΄ γύρου με την οποία θα ήταν ικανοποιημένη κυβέρνηση.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι με δεδομένα αφενός ότι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας την Αττική, όπου ψηφίζει σχεδόν το 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων σε όλη την Επικράτεια, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς φτάνει να παίρνει μέχρι και το 50% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και αφετέρου η αναμενόμενη αυξημένη αποχή θα προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μία διαφορά της τάξης του 3 με 5% θα ήταν ικανοποιητική, ειδικά αν βρίσκεται πιο κοντά στο 5.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αν η διαφορά είναι μικρότερη του 3% ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πράγμα αλλάζει αν η ΝΔ είναι έστω και με μία ψήφο μπροστά. Τότε όλα είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Παπανδρέου στη σημερινή του συνέντευξη θα θέσει για μία ακόμη φορά το δίλλημα των εκλογών, αν, δηλαδή, η Ελλάδα θα συνεχίσει το δύσκολο δρόμο της προς τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας ή θα πάει πίσω στην χρεωκοπία. «Ή θα χτίσουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και θα την ολοκληρώσουμε ή θα αφήσουν την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού», αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τον αριθμό των περιφερειών που θα βαφτούν πράσινες ή γαλάζιες, στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τους υποψήφιους που πιστεύουν στον «Καλλικράτη», ωστόσο είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ετερόκλητες συμμαχίες στο β΄ γύρο θα οδηγήσουν κάποιες περιφέρειες σε νεοδημοκράτες υποψηφίους. Ωστόσο, τονίζουν με έμφαση ότι, όπως και το 2006, δεν μπορούν να εξαχθούν από αυτό πολιτικά συμπεράσματα.