Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ναυάγια και τσαρλατάνοι ;

http://www.aftodioikisi.gr/Innet/UsersFiles/sa/PERIFER-YPOYRGEIA/xartis_ellada_perifereies.jpgΟι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου είναι ξεχωριστές.

Μέσω αυτών και κυρίως δια των προσώπων που θα εκλεγούν θα κριθεί το πείραμα, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η οποία κατατείνει σε πιο ολοκληρωμένα αυτοδιοικητικά σχήματα, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών.

Oι νέοι δήμοι είναι πληθυσμιακά και.. γεωγραφικά μεγαλύτεροι, διοικητικά και οικονομικά ισχυρότεροι, προφανώς και το αντικείμενο της διοίκησής τους συνθετότερο, πολύ πέραν των τυπικών καθηκόντων της καθαριότητας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της έκδοσης πιστοποιητικών.

Απαιτούν ακόμη περισσότερες εμπειρίες, άλλα επίπεδα οργάνωσης και κυρίως άλλη αντίληψη της διοικητικής και οικονομικής γεωγραφίας ενός τόπου ή μιας περιοχής.

Κατ΄ αντιστοιχία το αυτοδιοικητικό σχήμα της Περιφέρειας λαμβάνει άλλη διάσταση.

Η νέα περιφέρεια ως αυτοδιοικητική δομή υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το κράτος, η γεωγραφική, οικονομική και διοικητική ευθύνη της είναι μεγάλη, το όραμα, οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις των αρχόντων της θα ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και τις προοπτικές εκατοντάδων χιλιάδων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, οι νέοι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα αντιστοιχούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, από τις ικανότητες των οποίων θα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος ευρύτατων γεωγραφικών ζωνών.

Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούν στους νέους δήμους και στις νέες περιφέρειες να πρωταγωνιστήσουν τα συνήθη ναυάγια ούτε οι τσαρλατάνοι της πολιτικής.

Και επειδή οι ως τώρα εκδηλωθείσες υποψηφιότητες δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και παραπέμπουν περισσότερο σε ναυάγια παρά σε οτιδήποτε άλλο, καλόν είναι οι ηγεσίες των κομμάτων να απασχοληθούν σοβαρότερα με το έργο της επιλογής των υποψηφίων.

Έχουν ευθύνη τα κόμματα, όπως βεβαίως και οι τοπικές κοινωνίες, στην επιλογή των υποψηφίων.

Oι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είπαμε, δεν είναι απλές.

Προσφέρουν άλλωστε και μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και ανάδειξης νέων προσώπων, που είναι απαραίτητο να ξεπερνούν τα συνήθη τυπικά μέτρα της παλαιάς πολιτικής. Πρωτίστως οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς οφείλουν να προσπαθήσουν πραγματικά αν θέλουν πραγματικά ο νέος θεσμός να αποδειχθεί αποτελεσματικός και μοχλός προόδου. Οσο για την κρισιμότητα των επιλογών τους, αν δεν πιστεύουν εμάς, μπορούν να ρωτήσουν τον υπουργό Εσωτερικών, που γνωρίζει από πρώτο χέρι το βάρος της μεταβολής που επέρχεται με τον Καλλικράτη...