Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης από Ρεν

Με τον τίτλο «Ελληνική αναγέννηση», η «Wall Street Journal» 
φιλοξενεί το άρθρο του Ολι  Ρεν, με το οποίο ο ευρωπαίος επίτροπος 
απονέμει τα εύσημα στην Ελλάδα  «Η Ελλάδα διέψευσε όσους αμφισβητούσαν ότι θα τα καταφέρει και τώρα βρίσκεται καθ΄ οδόν για να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα καθώς και ισχυρότερη και πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Κλειδί για την επιτυχία αυτή αποτέλεσε η εφαρμογή φιλόδοξου προγράμματος προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει δραστικά και σε κάποιες περιπτώσεις επίπονα μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση την ελληνικής οικονομίας».
Τα εύσημα απονέμει στη χώρα μας ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, με άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στη «Wall Street Journal» υπό τον τίτλο «Ελληνική αναγέννηση». «Υπάρχουν φόβοι πως η Αθήνα μπορεί να αναγκαστεί να κάνει αναδιάρθρωση χρέους, οι οποίοι όμως είναι αβάσιμοι», γράφει ο κ. Ρεν.

Το άρθρο του κ. Ρεν δημοσιεύθηκε μόλις μία ημέρα μετά τις θετικές προβλέψεις της Μoody΄s πως πιθανότατα η χώρα μας θα σταθεροποιήσει το χρέος της πριν από το 2013 και αποτελεί ακόμη μία κίνηση υποστήριξης για την Ελλάδα μετά και το πράσινο φως που έδωσε πρόσφατα η τρόικα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ξαναβγεί για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του κλίματος.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή σημειώνει πρόοδο μετά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που αναλογούν περίπου στο 8% του φετινού ΑΕΠ. Οι μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα σημειώνουν και αυτές πρόοδο, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν, κάποιες από αυτές μάλιστα νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί», γράφει ο κ. Ρεν. Ο ευρωπαίος επίτροπος στην αρχή του άρθρου του αναφέρεται στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Μαρτίου 2010, όταν η κρίση απειλούσε τη συνοχή της ευρωζώνης. «Επειτα από εβδομάδες πυρετωδών διαβουλεύσεων, τηλεφωνικών επαφών και μαραθώνιων συσκέψεων επικράτησε η λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων. «Κολυμπάμε μαζί ή βυθιζόμαστε μαζί», γράφει.

Δεν παραλείπει βέβαια να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, «προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τις μεταρρυθμίσεις και εκπλήσσοντας τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού νωρίτερα από ό,τι ήταν αναμενόμενο». Και συνιστά: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση σημαντικών τομέων της οικονομίας της, ιδιαίτερα στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές και σε αριθμό κλειστών επαγγελμάτων».

Ο Ολι Ρεν δικαιολογεί την εκτίμησή του πως η Ελλάδα δεν θα προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους τονίζοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο φιλόδοξο αλλά και «ρεαλιστικό». Στην πραγματικότητα, «η εντυπωσιακή πρόοδος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη».

Επίσης, η ευρύτερη ατζέντα διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επομένως «βελτιώνει τις δυναμικές διατηρησιμότητας του χρέους». Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό ευνοούν τα δημόσια οικονομικά σε πιο μακροπρόθεσμη βάση αναφέρει ο κ. Ρεν.

Γιατί είναι «αβάσιμοι» οι φόβοι
Τέλος, όσοι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, προσθέτει ο επίτροπος, υποτιμούν το τεράστιο κόστος που αυτή συνεπάγεται. Αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να σημαίνει παρατεταμένα προβλήματα στην ευρύτερη οικονομία της Ελλάδας και «θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Το πολιτικό κόστος θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Σταδιακή σταθεροποίηση»
Μπορεί η βελτίωση της αξιοπιστίας να μην επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Ρεν, «αλλά ήδη βλέπουμε ενδείξεις σταδιακής σταθεροποίησης του κλίματος των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι οι φόβοι θα μετριαστούν καθώς θα προχωρά η προσαρμογή (της ελληνικής οικονομίας), κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για ομαλή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές».

Ο κ. Ρεν «υποσχέθηκε» επίσης ότι μετά την κρίση χρέους της Ελλάδας που αποκάλυψε την ύπαρξη θεμελιωδών προβλημάτων στο σύστημα διακυβέρνησης της Ε.Ε., θα προωθήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου νομοθετικό πακέτο σχετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
ΤΑ ΝΕΑ