Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τα τρία κλειδιά του ανασχηματισμού

Επειτα από σενάρια και φημολογίες μηνών, η κυβέρνηση εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ανασχηματισμού. Το επιβεβαίωσε ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά το δόγμα που υπάρχει στην πολιτική ότι οι ανασχηματισμοί δεν επιβεβαιώνονται. Η επιλογή των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, καλύπτοντας τα κενά που θα δημιουργηθούν, αλλά και τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν τους πρώτους 12 μήνες του βίου της κυβέρνησής του.

Οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα και είτε σχολιάζουν είτε διακινούν σενάρια ανασχηματισμού. Παρά ταύτα, τίποτε ακόμη δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει εκμυστηρευθεί σε ελάχιστους τις σκέψεις του, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί μετά τις 3 Σεπτεμβρίου και συνεπώς τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι επιδιώκει να επιτύχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα τρεις βασικούς στόχους:

1. Να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου.

2. Να διορθώσει τα προβλήματα που έχει εντοπίσει στο παρόν κυβερνητικό σχήμα.

3. Να δημιουργήσει ένα ισχυρό συντονιστικό όργανο που θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων και θα εποπτεύει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, παρακολουθώντας στενά την απόδοσή τους και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Αλλαγές και στο Μαξίμου
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο κύκλο, γενική είναι η αντίληψη μεταξύ κυβερνητικών στελεχών πως όλο αυτό το διάστημα δόθηκε μεγάλη έμφαση στον έλεγχο δραστηριοτήτων των υπουργών (είτε από τον κ. Θ. Πάγκαλο είτε από τον κ. Χ. Παμπούκη ) και λιγότερο στον συντονισμό των δράσεων. Για τον λόγο αυτόν πολλοί- και κυρίως όσοι διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία- επιμένουν ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση κυβερνητικής επιτροπής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθορισμένο τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Πέραν αυτού, μία από τις προτάσεις που έχει μελετηθεί θέλει και την αναβάθμιση κάποιου κυβερνητικού στελέχους είτε σε θέση δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης είτε σε θέση δεύτερου υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Ως «υποψήφιοι» για τις θέσεις αυτές φέρονται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο δεύτερος κύκλος αλλαγώντα πρόσωπα- θα κρίνει και τη φύση του ανασχηματισμού. Μετά την άρνηση της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, άλλαξε η σεναριολογία για τα «ντόμινο» του ανασχηματισμού, έστω κι αν φάνηκε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε η άρνηση. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις και πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε αλλαγές ειδικώς στις θέσεις εκείνες όπου τοποθέτησε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ενα από αυτά είναι η κυρία Μπιρμπίλη, ένα άλλο είναι ο κ. Παμπούκης, ένα τρίτο είναι ο κ. Π. Γερουλάνος, όπως άλλωστε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .

Τα σενάρια των αλλαγών περιλαμβάνουν εξάλλου τη μετακίνηση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με τον κ. Ηλ. Μόσιαλο να έχει κινήσει την υποψία πολλών λόγω των ολοένα και στενότερων επαφών του με τον κ. Παπανδρέου και της γνώσης του για τα θέματα του κλάδου Υγείας, ενώ τα ερωτήματα παραμένουν σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το αν η κυρία Κατερίνα Μπατζελή θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδoς.

Αναζητείται «μπαγκέτα» για την επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι το τρίτο πεδίο στο οποίο σχεδιάζονται αλλαγές. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τον προηγούμενο Οκτώβριο η επικοινωνιακή διαχείριση μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου,τα κέντρα όμως και τα επίπεδα δράσης αποδείχθηκε ότι ήταν πολλά.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε το βαρύ έργο της ενημέρωσης αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με το δυσβάστακτο βάρος της χρηματοοικονομικής κρίσης.Παράλληλα με τον κ.Πεταλωτή,έργο υψηλής επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης ανέλαβαν ο κ.Παμπούκης και κατά περιόδους ο κ.Ραγκούσης.Το πρόβλημα κατέστη προφανές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,και ειδικώς όσο φούντωνε η συζήτηση περί ανασχηματισμού.Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού έγινε αντιληπτό ότι στην Ηρώδου Αττικού 19 λειτουργούν περισσότερα του ενός κέντρα κατά τρόπον που να προξενεί σύγχυση και στα ίδια τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου τι σημαίνει«το Μέγαρο Μαξίμου λέει...»σε δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ.Το πρόβλημα έχει τεθεί στον Πρωθυπουργό,ο οποίος φέρεται να μελετά αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας.Και κυρίως να αποφασίσει ποιος θα κρατά την μπαγκέτα...