Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ανοικτό κόμμα με κλειστές πόρτες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgz7yQWhgMpIv3F7fCbc_JCYclWPt1PD8eVFK_Ah4AbuDIt9xaWHKSlBJ3_bp7XojjViAUYC5Z0vu4FGKJgqErVJI1GueTM-RddEQl9L3hRZVbWY-jS6foAa8EO7TE9iYEJVbsaq0KSnXse/s400/%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%95%CE%A4%CE%9F+%CE%A3%CE%A4%CE%91+%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91.jpg

«Eίμαστε ένα ανοικτό κόμμα» τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Αλλά τι είδους ανοικτό κόμμα είναι αυτό όπου τα πάντα καθορίζονται πλέον πίσω από κλειστές πόρτες;

Την περασμένη Κυριακή η καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής ξεκίνησε αφού στον χώρο της διαλογής απαγορεύτηκε προηγουμένως η πρόσβαση στους συνέδρους του κόμματος, με φυσιολογική συνέπεια να φουντώσουν οι φήμες και οι διαδόσεις για απόπειρα νόθευσης του αποτελέσματος.

Στη συνέχεια η επιλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος έγινε με τρόπο που θυμίζει τις εποχές της Σοβιετικής Ενωσης επί Μπρέζνιεφ. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον δύο υποψήφιοι κι αντί να αποφασίσει ελεύθερα με ψηφοφορία το ανώτατο κομματικό όργανο, κλήθηκε ο ένας στο γραφείο του προέδρου και αναγκάστηκε να παραιτηθεί με την απειλή του αποκλεισμού από κάθε αξίωμα.

Αλλά ακόμη κι όταν έμεινε ένας υποψήφιος, η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε την ψηφοφορία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε έτσι το πρώτο κόμμα που εξέλεξε τον αρχηγό του με κάλπες σε όλη τη χώρα και τον Γραμματέα του διά βοής! Αυτά γίνονταν μόνο επί Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και επί Μπρέζνιεφ!

Η Νέα Δημοκρατία πήγε ένα βήμα πίσω και από το ΠαΣοΚ, που τόλμησε την ψηφοφορία ακόμη κι όταν ήταν βέβαιο ότι ο νέος Γραμματέας κ. Σ. Ξυνίδης θα εκλεγόταν τραυματισμένος από τις διαρροές των διαφωνούντων.

Κάτι τέτοιο δεν διανοήθηκε κανένας από τους προκατόχους του κ. Σαμαρά, ακόμη κι όταν εξέλεγαν γραμματείς με πολύ μεγαλύτερη εσωκομματική αμφισβήτηση.

Η χθεσινή επιλογή αδικεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο για ανοικτές διαδικασίες.

Αδικεί και τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα Γραμματέα κ. Α. Λυκουρέντζο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγόταν με ποσοστό υψηλότερο από το 48,9% που έλαβε ο ομόβαθμός του στο ΠαΣοΚ.

Μα περισσότερο από όλα, αδικεί τον κ. Αντ. Σαμαρά...