Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Κελιά θέλει το ΔΝΤ

http://requerdos.files.wordpress.com/2008/11/ceb4cebfcebccebfcebacebfcf83.jpg 
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τις ποινές και την εφαρμογή του νόμου για τους μεγάλους και συστηματικούς φοροφυγάδες, αλλά και για όσους αποδεδειγμένα ευθύνονται για την κάκιστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (πολιτικοί και αξιωματούχοι υπουργείων) επισημαίνουν υψηλά ιστάμενοι παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο μείζον θέμα της τιμωρίας όσων ευθύνονται για την οικονομική κρίση.
Ενας εκ των παραγόντων δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «πρέπει να ανοίξουν τα κελιά των φυλακών» και να ισχύσει εδώ και τώρα χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση «ό,τι ισχύει στις αναπτυγμένες χώρες για τα οικονομικά εγκλήματα».
Το αντίδοτο
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ φέρονται από τις πηγές μας να πιστεύουν ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει σημαντικότατα την ελληνική οικονομία, ενώ η καταδίκη όσων ευθύνονται για την κρίση θα ικανοποιούσε στον ύψιστο βαθμό τον ελληνικό λαό που καλείται να κάνει τις θυσίες χωρίς να ευθύνεται.
Οι πηγές του «Εθνους της Κυριακής» δήλωσαν ότι το Ταμείο θα επιμείνει στην ανάγκη της τιμωρίας και των φοροφυγάδων, αλλά και όλων των υπολοίπων που γονάτισαν την ελληνική οικονομία.
Η τελευταία αναφορά καλύπτει πολιτικούς και πρώην αξιωματούχους υπουργείων. Το ΔΝΤ έχει το δικαίωμα με βάση τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να απαιτεί στο πλαίσιο της κάθαρσης και της διαφάνειας την αυστηρότατη τήρηση και εφαρμογή των νόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι λόγοι που προκάλεσαν την κατάρρευσή της θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στην αμερικανική Γερουσία με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.
Η έκθεση
Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή η ενδιάμεση έκθεση (interim report) σε στελέχη του ΔΝΤ. Η έκθεση ετοιμάστηκε μετά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον της ομάδας του κ. Πολ Τόμσεν που είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Παρόμοια έκθεση κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο και η ΕΚΤ υπογραμμίζουν τα θετικά σημεία της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση. Επίσης σημειώνεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 38,9% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Στην έκθεση τονίζεται ως γενικό συμπέρασμα ότι τα 4 πακέτα των φορολογικών μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση «αποτελούν μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση».
Επισημαίνεται ότι εάν τα μέτρα υλοποιηθούν όπως προβλέπει το Μνημόνιο, «τότε θα αλλάξει ριζικά η ελληνική οικονομία και θα αποκτήσει την αναμενόμενη ανταγωνιστικότητά της».
ethnos.gr