Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !...

Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρκετά νωρίς μπήκε στο στόχαστρο αρκετών κέντρων και φορέων της οικονομικής και παραοικονομικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω των θέσεών της για ζητήματα της αγοράς, αλλά και της εμμονής της στην προώθηση προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μία από τις βασικές προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε την αφορμή, η υπουργός να γίνει το μαύρο πρόβατο για τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση και ευκαιρία δεν φείδονται κατηγοριών και μύδρων εναντίον της !
Το σπουδαιότερο, μαζί και το τραγικότερο, βέβαια, είναι το γεγονός, πως η δράκα των χρόνιων εκμεταλλευτών της αποταμίευσης, αλλά και των δανειακών αναγκών του έλληνα πολίτη, οι δράστες της περιώνυμης απάτης των «ψιλών γραμμάτων» στις συμβάσεις, οι επιστρατεύσαντες τις βρωμερές «εταιρείες είσπραξης οφειλών», οι προωθήσαντες χιλιάδες πλειστηριασμούς σε βάρος φτωχών οικογενειών, αυτοί, οι διαχρονικά εκλεκτοί της εκάστοτε εξουσίας, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, στον πόλεμο κατά της υπουργού, κάθε διαθέσιμο και επηρεαζόμενο μέσο, όπως π.χ. τα, εξ ίσου βρώμικα, ΜΜΕ.
Απ΄ αυτούς άρχισαν να εκπορεύονται όλες οι «ειδήσεις» και τα «ρεπορτάζ» για την προβληματική Κατσέλη, που δεν αποδίδει, που δημιουργεί ενδοκυβερνητικές έριδες, που δεν τιθασεύει την ακρίβεια, που δεν… δεν… δεν… και που πρέπει να …φύγει !...

Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, κόντρες και περιπέτειες, το νομοσχέδιο «για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», κατατέθηκε στη Βουλή. Με βάση τις διατάξεις του «…δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες, (όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες), που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους…».

Πως υποδέχτηκαν οι τραπεζίτες αυτή την εξέλιξη – ανάσα για τον χειμαζόμενο και υπερχρεωμένο πολίτη ; Με πουστιά !...


Τα πλήρως καθοδηγούμενα, (ας είναι καλά οι χορηγίες και τα διαφημιστικά πακέτα), ΜΜΕ, μαζί με την είδηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου της κας Κατσέλη, δημοσίευσαν και εντεταλμένο κείμενο της ΄Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, φυσικά σε πιο περίοπτη θέση, με το οποίο γίνονται γνωστά τα μέτρα, που οι ίδιες οι Τράπεζες, πήραν για τη ρύθμιση των χρεών των πελατών τους «…για την ελάφρυνση των δανειζόμενων νοικοκυριών από τις συνέπειες της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας (sic)… στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης…».
Με δυο λόγια, δηλαδή, οι τραπεζίτες λένε, πως τα μέτρα που προωθεί η Κατσέλη, τα έχουν πάρει, ήδη, από μόνοι τους, κάτι, όμως που δεν έχει σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα , μιας και το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομίας πάει πολύ πιο μπροστά και προβλέπει, όχι έντοκη ρύθμιση στο διηνεκές, που πλασάρουν οι τραπεζίτες, αλλά – σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία – και απαλλαγή από ένα μεγάλο μέρος των οφειλών τους !
Επίσης το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από την ρευστοποίηση, μέσω πλειστηριασμού, των περιουσιακών στοιχείων του χρεωμένου δανειολήπτη, η πρώτη κατοικία !...

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα και η διαμάχη των τραπεζιτών μ΄ έναν πόλο (αυτόν του Υπουργείου Οικονομίας), της κυβέρνησης καλά κρατεί και συνεχίζεται, ένας άλλος κυβερνητικός πόλος (αυτός του υπουργείου Οικονομικών), έρχεται και καταθέτει το Σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση ενός νέου θεσμού για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πόσα τίθενται στη διάθεση των τραπεζιτών, αυτή τη φορά ; ΄Ισα με 10 δισεκατομμύρια Ευρώ !
Και το νομοθέτημα αυτό κατατίθεται την ίδια ημέρα με το άλλο. Τυχαίο ; Ποιος το νομίζει ?...