Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα


Είναι παλιό αξίωμα στην πολιτική: τα συνέδρια των κομμάτων γίνονται για να επικυρώσουν όσα έχουν προαποφασιστεί. Ίσχυσε μέχρι τώρα αδιαλείπτως σε όλα τα κόμματα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει και στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που οδεύει σε ένα συνέδριο από το οποίο δεν ξέρει πώς θα βγει. Και κυρίως δεν ξέρει με πόσους θα βγει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαν την παλιά διαφήμιση για την απογραφή του 2001 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο: «Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;». Και ιδίως: ποιοι είμαστε; Αν είσαι σύνεδρος της Ν.Δ. αύριο δεν θα ξέρεις αν ο διπλανός σου θα είναι και μεθαύριο δίπλα σου.
Αυτή τη στιγμή ο αρχηγός της Ν.Δ. βρίσκεται περικυκλωμένος από μυστικούς στρατούς που θα παραταχθούν ενώπιόν του στην τελετή έναρξης. Αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του.
Υπάρχει κατ΄ αρχάς ο στρατός της Ντόρας. Πόσοι από όσους θα πάνε στο συνέδριο της Ν.Δ. είναι έτοιμοι να την ακολουθούσουν μόλις η κυρία τούς κλείσει το μάτι; Ο Αντώνης δεν θα το μάθει πριν συμβεί. Θα μιλάει σε συνέδρους που έχουν ήδη το ένα πόδι σε άλλο κόμμα. Μεταξύ τους και βουλευτές. Δεν ξέρει πόσοι, αλλά ξέρει ότι υπάρχουν. Οπως υπάρχουν δήμαρχοι, νομάρχες, συνδικαλιστές και λοιποί αξιωματούχοι υπ΄ ατμόν. Θα παραστούν στο συνέδριο, θα χειροκροτήσουν, άλλαξε το πρώτο αεράκι, θα φύγουν...
Μετά υπάρχει ο στρατός του Καρατζαφέρη. Πόσοι από τους συνέδρους μπορεί να καταλήξουν τελικά στην καταπακτή που χάσκει εκ δεξιών της Ν.Δ.; Ο Σαμαράς μετατοπίζεται προς τα δεξιά, αλλά δεν μπορεί να γίνει και πιο δεξιός από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ.
Υπάρχει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το συνοικέσιο που έκρινε τη μάχη για την αρχηγία τον περασμένο Νοέμβριο επιβίωσε για λίγο σαν αρραβώνας, αλλά γάμος δεν θα γίνει. Και, τέλος, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης με τον Κώστα Καραμανλή που γράφει στην ούγια «Αντώνη, μπορεί να κέρδισες την αρχηγία του κόμματος, αλλά το κόμμα είναι καραμανλικό».
Τελικά, σε αυτό το συνέδριο το μόνο που μπορεί να σώσει τον Σαμαρά είναι να λειτουργήσει στην ψυχολογία των συνέδρων μια ατάκα τού αμερικανού πολιτικού Εντουαρντ Μπραγκ: «Τον αγαπούν για τους εχθρούς που έκανε». 
ΤΑ ΝΕΑ
http://pelasgia.blogspot.com