Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Οι πρώτες αχτίδες φωτός για την ελληνική οικονομία

Από πού προκύπτει η αισιοδοξία του κ.Γ.Παπακωνσταντίνου 
και γιατί αιφνιδιάστηκε από τη Moody’s
Τελικώς, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, ενδεχομένως να μην φτάσει στο -4%, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Ακόμα και το οικονομικό ινστιτούτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παραδέχθηκε χθες ότι οι εκτιμήσεις για υψηλό έλλειμμα και χρέος, φέτος, δεν θα επαληθευτούν στο αρχικό τους ύψος, όπερ σημαίνει ότι οι εξελίξεις αναμένονται θετικότερες.
Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν και τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με την ελληνική οικονομία το 2010, ενώ αργά αλλά σταθερά πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για την πιθανότητα, τελικώς, η ύφεση να μην ξεπεράσει το -2,5%. Το γεγονός έρχεται να ενισχύσει ένα γενικότερο αισιόδοξο κλίμα που καλλιεργείται τελευταία από το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι το ίδιο κλίμα που επέτρεψε προχθές το βράδυ στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δηλώσει αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, με έναν κάπως αινιγματικό τρόπο. Και να δηλώσει επίσης ακόμα περισσότερο ξαφνιασμένος από την απόφαση της Moody’s να προχωρήσει στην τετραπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ, όπως υποστήριξε, είχε υπόψη της κι αυτή τις πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια - τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από την Αθήνα - να βελτιωθεί η εικόνα της ελληνικής οικονομίας προς τα έξω.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=4neMmvKw1_M&feature=player_embedded