Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις ενόψει αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο

Στο περιεχόμενο του πρώτου πακέτου αποκρατικοποιήσεων επιχειρούν να καταλήξουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ενόψει του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το θέμα. Όπως σας έχει εγκαίρως ενημερώσει το newstime.gr, στη σημερινή συνάντησή τους οι υπουργοί αναμένεται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις ο καθένας για τον τομέα της αρμοδιότητάς του.
Στόχος της κυβέρνησης, στη βάση της συμφωνίας και με την τρόικα, είναι η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για αυτό και αναμένεται σημαντική είσοδος του ιδιωτικού τομέα σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές της χώρας, με διαφορετικό ωστόσο τρόπο ανά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλού θα υπάρξουν συμβάσεις παραχώρησης της κρατικής περιουσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλού θα πωληθεί ποσοστό αυτής σε ιδιώτες και αλλού θα αναζητηθεί ‘στρατηγικός επενδυτής’.
Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι η παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ, πώλησης ενός κομματιού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το δημόσιο να διατηρεί το 51%, παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, εμπορευματικών κέντρων και αυτοκινητοδρόμων, πώληση των καζίνο της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Από τις συμβάσεις παραχώρησης της κρατικής περιουσίας προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπου αυτές αποφασιστούν, εκτιμάται ότι ο δημόσιος τομέας θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του, οι ιδιώτες θα έχουν κέρδη από την καλύτερη διαχείρισή της και στο τέλος αυτή θα επανέλθει στο κράτος.