Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε νέα πρόσωπα το χρίσμα !

http://img.pathfinder.gr/clubs/images/73/180473/2.jpg

Του Γιώργου Λακόπουλου
Oι πολιτικοί είναι σαν τον σκύλο τους: ποτέ δεν σταματούν να κυνηγάνε την ουρά τους. Το βλέπουμε ακόμη και τώρα που η χώρα τελεί υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Παράγοντες του δημόσιου βίου που ευθύνονται για την οικονομική καταβαράθρωση, αποφαίνονται ότι για όλα φταίει το μεταπολιτευτικό μοντέλο. Και αναλαμβάνουν να ηγηθούν της εκστρατείας για τη μετάβαση σ΄ ένα καινούργιο μοντέλο. Με τους ίδιους μέσα, πρώτους και καλύτερους εννοείται. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Δεν είναι και πολύ υγιές να παίρνεις καπετάνιο στο καινούργιο σκάφος, αυτόν που βούλιαξε το παλιό.
Υπερβολή;
Οχι και τόσο.
Και η απόδειξη βρίσκεται στον «Καλλικράτη». Δεκάδες πολιτικά στελέχη αδημονούν να τελειώσει ο Γιάννης Ραγκούσης με τον νόμο, για να διεκδικήσουν μια θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη! Καλώς τα δικά μας τα παιδιά. Νυν και πρώην πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι και νομάρχες, προσφέρονται να πάρουν στα χέρια τους και το νέο σύστημα Αυτοδιοίκησης. Δηλώνουν έτοιμοι να «προσφέρουν». Αρχισαν ήδη καμπάνιες για να αναδείξουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους.
Διατυμπανίζουν ότι θα εξασφαλίσουν τη νίκη για το κόμμα τους.
Αρκεί να πάρουν το χρίσμα του!
Αυτές οι συμπεριφορές είναι προκλητικές και πολυφορεμένες. Το μόνο που προοιωνίζονται είναι ότι και ο «Καλλικράτης» θα οδηγηθεί στην κατάντια που οδηγήθηκε και ο «Καποδίστριας». Εκτός αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσουν να σώσουν την παρτίδα στην Αυτοδιοίκηση. Να κάνουν τη μεγάλη κίνηση τώρα και ενόψει των εκλογών του προσεχούς φθινοπώρου στην Αυτοδιοίκηση: να μη δώσουν ούτε ένα χρίσμα σε πρόσωπα που προέρχονται από το σημερινό πολιτικό τοπίο.
Τουλάχιστον στις περιφέρειες.
Κανείς από περιφερόμενους υποψηφίους να μην πάρει χρίσμα από τα δυο κόμματα. Οχι να μην υπάρξουν χρίσματα. Να υπάρξουν. Αλλά να δοθούν σε νέα πρόσωπα.
Με απόλυτο και καθολικό τρόπο, οι δυο αρχηγοί να αλληλοδεσμευτούν ότι δεν διευκολύνουν το παλιό να κρυφτεί μέσα στο καινούργιο. Τώρα που η κοινωνία μπαίνει στην πρέσα του ΔΝΤ εξαιτίας της πολιτικής και των πολιτικών, είναι η μόνη ελπίδα να ζωντανέψουν τις ελπίδες για την πολιτική, οι ίδιοι οι πολιτικοί. Με άλλα λόγια για να υπερβούμε το καταστρεπτικό μεταπολιτευτικό μοντέλο, οι δυο αρχηγοί έχουν την ευκαιρία γι΄ αυτό που έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε».