Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στήριξη του ελληνικού τουρισμού από τις χώρες της Ε.Ε. ζήτησε η Α. Γκερέκου


altΣτήριξη της Ελλάδας στον τουρισμό ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου.
Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμού που διεξάγεται στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και τις συνθήκες που την επηρεάζουν, ειδικά σε αυτή τη περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η κ. Γκερέκου σημείωσε πως η Ελλάδα βιώνει με τον πιο επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, επισήμανε όμως πως ο τουρισμός μπορεί να δώσει τη διέξοδο. Σε αυτό το σημείο κάλεσε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Τουρισμού να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να ξεπεράσει την κρίση, προωθώντας προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα -που υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης- για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες των χωρών τους.
Η κ. Γκερέκου έκανε ειδική μνεία στην προσπάθεια χάραξης ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής από 1984 έως και σήμερα αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός για την Ε.Ε. καθώς η τουριστική δραστηριότητα παράγει πάνω από το 11% του συνολικού ΑΕΠ της Ένωσης και απασχολεί περισσότερους από 25.000.000 εργαζόμενους.
Στην σημερινή της παρέμβαση παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μεγαλύτερη συνέργια στο χώρο του τουρισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε και ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες προτάσεις της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού είναι:

- Η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Βίζας των καταναλωτών-τουριστών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. (Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ).
-Η παγκόσμια προώθηση συνολικά της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού με κοινή τουριστική ταυτότητα στις ανερχόμενες αγορές της Ασίας και της Αμερικής.
- Η προώθηση του προγράμματος Destination Europe και η υλοποίηση του με συνέργιες γεωγραφικά γειτνιαζόντων χωρών και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων, φιλικών για άτομα με αναπηρία.
-Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών για τις κυριότερες υπηρεσίες τουρισμού, όπως διαμονή και εστίαση.
-Η θέσπιση σταθερών δομών διοίκησης για τον τουρισμό σε όλη την Ε.Ε.
- Η κωδικοποίηση και μετάφραση της βασικής τουριστικής νομοθεσίας και των αποφάσεων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.