Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ανοιξιάτικος «πυρετός» στο οικονομικό επιτελείο

Πυρετός" στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της συζήτησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή στις 13 Απριλίου. Η κυβέρνηση προχωρά σε 13 τροποποιήσεις όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας όμως ότι δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμία εξαίρεση από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος σε ορισμένες κατηγορίες.
Προς απόσυρση η διάταξη για προείσπραξη φόρου σε όλες τις συναλλαγές υπηρεσιών, πισίνες και πολυτελή σκάφη θα οδηγούν σε υπολογισμό υψηλότερου εισοδήματος, επανεξετάζεται η πλήρης εξαίρεση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών από τα τεκμήρια και σε σχέση με το εισόδημα, επίσης το ενδεχόμενο να μην υποχρεούνται σε χρήση ταμειακών μηχανών οι αγρότες στις λαϊκές αγορές και προβλέπεται πιθανότατα έκδοση ενιαίας απόδειξης από γιατρούς και δικηγόρους όταν πρόκειται για υπηρεσίες που απαιτούν πάνω από μία επισκέψεις.
Στη φυλακή οι φοροφυγάδες: "Τέλος στην ατιμωρησία" δηλώνει στην εφημερίδα Ημερησία ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός προσθέτει ότι επισπεύδεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Επιστροφή το 2015 στο βιοτικό επίπεδο του 2008 εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισοτιμία ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελης. Σημειώνει ότι η Ελλάδα οδηγείται σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,8% φέτος και σε έξοδο από την κρίση στα τέλη του 2011. "Η ελληνική ύφεση θα συνεχιστεί. Η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, ούτε και εξασφαλισμένη", τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EFG Eurobank.
Για το 2010 βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,8%, αλλά και κίνδυνο για ταχύτερη επιβράδυνση, ενώ εντοπίζει ως μεγαλύτερο στοίχημα την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε από το πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής σε αυτό της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Θεωρεί, δε, εφικτό το σενάριο ολοκλήρωσης της ύφεσης πριν από το τέλος του 2011 και αργής ανάκαμψης την ακόλουθη περίοδο.
Υπολογίζει πως θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στο βιοτικό επίπεδο του 2008 το 2015, "κουβαλώντας όμως στην πλάτη μας ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 135% του ΑΕΠ". Προσδιορίζει το στόχο για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, στο 4,5%.
http://www.nooz.gr