Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ισως μια μέρα μιλήσω για όσα μου καταλογίζουν, λέει ο επίτροπος Αλμούνια

http://www.parapolitika.gr/files/images/almunia4.jpgΑλλά, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο «ειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα και στην ελληνική πολιτική» καθηγητής της London School of Εconomics Κέβιν Φέδερστοουν, ο κ. Αλμούνια έπρεπε να είχε πράξει περισσότερα «για να αποτρέψει το σημερινό φιάσκο» διερευνώντας πιο «επιθετικά» την κατάσταση στην Ελλάδα.
O κ. Χοακίν Αλμούνια συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων επιτρόπων που τα πήγαν περίφημα στις πρόσφατες «ακροάσεις» των μελών της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευφυής και έμπειρος πολιτικός και «ευρωκράτης», ο ισπανός επίτροπος απλώς μεταπήδησε από το «χαρτοφυλάκιο» του αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ στο «χαρτοφυλάκιο» του Ανταγωνισμού.
Ωστόσο η περιβόητη «ελληνική υπόθεση» τείνει να αμαυρώσει τη φήμη που «έχτισε» κατά την πρώτη πενταετή θητεία του στην Επιτροπή ο κ. Αλμούνια. Και αυτό επειδή κατηγορείται πλέον ευθέως ότι απέτυχε να προειδοποιήσει ως ώφειλεήταν ο καθ΄ ύλην αρμόδιος...τους συναδέλφους του και τους εταίρους για την καταστροφική πορεία που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία.
Ο ανταποκριτής των «Νew Υork Τimes» στις Βρυξέλλες Τζέιμς Κάντερ αναγνωρίζει ότι όταν, με την κατάρρευση της Lehman Βrothers, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές διαστάσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης ο κ. Αλμούνια με την υψηλή κατάρτιση και τη σοβαρότητα που τον διακρίνουν συνέβαλε ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.
«Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως ο κ. Αλμούνια δεν ήθελε κατά βάθος να σηκώσει το χαλί για να αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επειδή φοβόταν μήπως άνοιγε το κουτί της Πανδώρας και προέκυπταν πολύ περισσότερα προβλήματα» σημειώνει συγκεκριμένα ο βρετανός καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών της LSΕ.
Τι απαντά ο κ. Αλμούνια στις αιτιάσεις αυτές; «Ισως κάποια ημέρα και σε ιδιωτικό επίπεδο σας πω κάτι περισσότερο»!
tovima.gr