Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Γ.Παπανδρέου : Σε πρωτοφανή κατάσταση κρίσης ο «αδύναμος κρίκος»! !

Φόρος στα καύσιμα, «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο, «ψαλίδι» 10% στα επιδόματα του δημοσίου, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με αύξηση των ορίων ηλικίας και νέο φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του για την οικονομία. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Σε αυτά τα δεδομένα θα δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια», η Ελλάδα τόνισε βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού και λόγω του παρελθόντος μας αντιμετωπίζουν σαν τον «αδύναμο κρίκο» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναλυτικό έλεγχο και καταγραφή των offshore. Παραδέχθηκε ότι ότι πολλά από τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά αυτό θα γίνει το 2011, αλλά πρέπει από τώρα να διασφαλίσουμε την αύξηση των εσόδων και γι' αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα γίνει αύξηση στο φόρο καυσίμων.
Αναφερόμενος στα έξοδα του δημοσίου τομέα, μίλησε για περικοπή 10% σε όλα τα υπουργεία, και πάγωμα προσλήψεων, καθώς «υπάρχει μεγάλο περιθώριο το σημερινό σπάταλο κράτος να ξοδεύει λιγότερα και να αποδίδει περισσότερα στον πολίτη».
Προανήγγειλε επίσης ότι δεν θα δοθούν φέτος αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και θα κοπούν 10% από τα επιδόματα.
Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα αλλά κινούμαστε με ειλικρίνεια. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολες και επώδυνες οι αλλαγές, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της Ελλάδας προς το γκρεμό. Δεν έχουμε τα περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε παρατεταμένα μπλόκα και αντιστάσεις. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Με τους πιο ισχυρούς να προσφέρουν περισσότερα. Και τους πιο αδύναμους να προστατεύονται περισσότερο. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια.
Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. 

http://diaporon-bl.blogspot.com