Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η απίστευτη ιστορία αυτοκινήτου της Ασφάλειας Ιωαννίνων!

Υπεύθυνη γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων καταγ­­γέλλει ότι ΙΧ που είχε κατασχεθεί, αλλά με δικαστική απόφαση έπρεπε να της επιστραφεί, «παραχωρή­θηκε» στην Ασφάλεια Ιωαννίνων!!!

Μια «φάμπρικα» αυθαιρεσίας και... ιδιόμορφης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος επινόησαν κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί, με φόντο ακριβά κατασχεμένα αυτοκίνητα.Η Ασφάλεια Ιωαννίνων ζητεί για τις ανάγκες της ένα αυτοκίνητο από τα κατασχεμένα στο τελωνείο της πόλης. Για το συγκεκριμένο, όμως, που της δόθηκε υπήρχε ήδη δικαστική απόφαση να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του. Και αντί να γίνει το αυτονόητο, να επιστραφεί δηλαδή το ΙΧ και να αναζητηθεί άλλο, ο ιδιοκτήτης του παραπέμπεται στον ΟΔΔΥ για να... αποζημιωθεί.Η συγκεκριμένη ιστορία, που ερεύνησε το «Εθνος της Κυριακής», ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο προκύπτει ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική, που ταλαιπωρεί και συνθλίβει οικονομικά τους πολίτες.Στις 18 Ιανουαρίου 2008, από γραφείο ενοικιάσεων στην Ανω Γλυφάδα, ο Αλβανός υπήκοος Φουγκί Αντρέα νοίκιασε για έναν μήνα έναντι 1.300 ευρώ ένα τζιπ «ΚΙΑ Σορέντο».Στις 11 Φεβρουαρίου η Συνοριοφυλακή, από το τμήμα Δελβινακίου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εντόπισε τον Φουγκί να μεταφέρει λαθρομετανάστες.Ο ίδιος και ο συνεργάτης του κατάφεραν να διαφύγουν με τα πόδια, ενώ το όχημα, όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κατασχέθηκε.

Η κατάσχεση
«Η Συνοριοφυλακή ενημέρωσε αμέσως το γραφείο μας για την κατάσχεση του αυτοκινήτου κι εμείς με τη σειρά μας κάναμε, μέσω δικηγόρων, σειρά ενεργειών για να μας επιστραφεί», λέει η υπεύθυνη του γραφείου ενοικίασης, Χρυσάνθη Μιχαλαρέα.«Πράγματι έναν χρόνο μετά, στις 14 Ιανουαρίου 2009, έγινε η δίκη των δύο δραστών και καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ συγχρόνως διατάχθηκε η απόδοση του οχήματος σε μένα.Και ενώ θα έπρεπε το αυτοκίνητο, που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο Τελωνείο Ιωαννίνων, να μας επιστραφεί με βάση τη δικαστική απόφαση, δεν γίνεται καμία ενέργεια.Στις συνεχείς οχλήσεις μας προς τις υπηρεσίες, θυμίζοντάς τους τη υποχρέωσή τους να μας επιστρέψουν το όχημα, επικαλούμενοι μάλιστα την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουμε ήδη υποστεί επί 22 μήνες, απλά κωλυσιεργούσαν.Και το πιο σοβαρό, μας απέκρυψαν το γεγονός ότι δεν έχουν πλέον το αυτοκίνητο στην κατοχή τους, αλλά το έχουν παραχωρήσει στην... Ασφάλεια Ιωαννίνων! Στη συνέχεια μας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσαν να το ζητήσουν πίσω, επειδή λέει, παραχωρήθηκε με «κοινή υπουργική απόφαση’’. Τι τους εμποδίζει μια νέα υπουργική απόφαση να αποκαταστήσει την παράνομη παραχώρηση;», αναρωτιέται η κ. Μιχαλαρέα.Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μοναδικό. Οπως τονίζει η ιδιοκτήτρια του γραφείου ενοικίασης: «είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί και άλλους συναδέλφους, καθώς έχουμε 2 και 3 τέτοιες περιπτώσεις ο καθένας. Το δικαστήριο με δικαίωσε, αλλά το κράτος με ταλαιπωρεί».Κωλυσιεργούν. «Ακόμα και η αποζημίωση που λένε ότι δικαιούμαι δεν μου έχει δοθεί, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες κωλυσιεργούν, δεν έχει καν καθαρογραφεί έως σήμερα η δικαστική απόφαση (!) και δεν τους νοιάζει αν έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου (ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΤΕΒΕ) αλλά και τις τράπεζες. Από τα 100 αυτοκίνητα που έχουμε είναι αρκετά αυτά για τα οποία ακόμη πληρώνουμε τις δόσεις αγοράς τους», λέει η κ. Χρυσάνθη Μιχαλαρέα.«Από το γραφείο μας ζουν 7 οικογένειες. Μόνο από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που ήταν καινούργιο, έχω έως τώρα ζημιωθεί από τη μη ενοικίασή του για 22 μήνες, συν την ασφάλισή του, τα τέλη κ.λπ., περίπου 36.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζω τα έξοδα δικηγόρων.Παράνομα χάρισαν αυτοκίνητο αξίας περίπου 20.000 ευρώ που δεν τους ανήκει. Προτιμώ αντί της αποζημίωσης να πάρω το αυτοκίνητο και όσα επιπλέον δικαστικά θα μπορούσα να διεκδικήσω ως διαφυγόντα κέρδη, αν και δεν γνωρίζω πότε θα τα δώσουν», καταλήγει η κ. Μιχαλαρέα.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ
«Το κράτος να μειώσει την ταλαιπωρία μας»
«Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και μία επιχείρηση από τις περίπου 2.500 που λειτουργούν στον κλάδο που να μην έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δ. Μαγγιώρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ). «Κατάσχονται αυτοκίνητα που ανήκουν σε εταιρείες "Rent a Car", γιατί ένας-δύο οδηγοί, από τους χιλιάδες που ενοικιάζουν, τα χρησιμοποίησαν για παράνομες ενέργειες, και μέχρι να μας επιστραφούν περνούν δεκάδες μήνες, με ζημιά χιλιάδων ευρώ για εμάς. Εμείς νοικιάζουμε καλόπιστα και δεν ξέρουμε ο κάθε οδηγός τι θα κάνει. Το κράτος μπορεί και πρέπει να μειώσει κατά πολύ την ταλαιπωρία μας, επισπεύδοντας τον χρόνο απόδοσης του αυτοκινήτου, που είναι το "εργαλείο" της δουλειάς μας».

ΠΑΡΑΔΟΧΗ
«Πρόκειται για συνήθη πρακτική»
Ούτε ο ΟΔΔΥ, στον οποίο απευθυνθήκαμε, γνωρίζει, έστω κατά προσέγγιση, πόσα έχει πληρώσει έως τώρα για περιπτώσεις στις οποίες κατασχεμένα -αρχικά- αυτοκίνητα, για τα οποία βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις να δοθούν πίσω στους ιδιοκτήτες τους, δεν επιστρέφονται, αλλά επιλέγεται η λύση να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης. Κρατικοί λειτουργοί μάς διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για «συνήθη πρακτική». Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τον αρμόδιο προϊστάμενο στο Τελωνείο Ιωαννίνων, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν το έχουν πλέον, αλλά έχει παραχωρηθεί στην Αστυνομία με κοινή υπουργική απόφαση. Και όπως μας εξήγησε, για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλεψη, αφού συμβαίνει συχνά. Ο ιδιοκτήτης πηγαίνει στον ΟΔΔΥ με τα χαρτιά του, κάνει αίτηση και πληρώνεται την αξία του ΙΧ!
epirusgate