Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Σ' αναζητώ στην Κοπεγχάγη...

Παρά τον πρόσφατο ενθουσιασμό και την κινητικότητα των τελευταίων ημερών, με ανακοινώσεις νέων εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη, φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους τους εκπροσώπους 192 χωρών και μια ρεαλιστική ματιά δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία που θα αναστέλλει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο στόχος είναι για όλους προφανής και παραδεκτός. Να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς κατά μέσο όρο η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη. Περνάει όμως μέσα από τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι μεγάλες οι διαφωνίες για το πόσο πρέπει κάθε χώρα να μειώσει τις δικές της εκπομπές ώστε να επιτευχθεί η μείωση των δύο βαθμών. Παρά τις διαφωνίες, περί τους 100 ηγέτες χωρών αναμένονται στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η συνέχεια του Κιότο

Θεωρητικά, μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα αποτελέσει συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι δεσμεύσεις του οποίου λήγουν το 2012. Το Κιότο ήταν δεσμευτικό πρωτόκολλο, φυσικά για όσους το είχαν υπογράψει. Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί. Ο Βρετανός οικονομολόγος Μάικλ Γκραμπ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, προειδοποίησε τους ηγέτες στην Κοπεγχάγη ότι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν δεχτούν πάλι να υπογράψουν το κείμενο. Ο Γκραμπ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να υπογράψουν νέα συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Οι ΗΠΑ, είπε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη νέα συμφωνία ως πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για το 2010. Θα έχουν, έτσι, ένα περιθώριο ενός έτους για να υιοθετήσουν ένα δικό τους νόμο που θα τις δεσμεύει σε μειώσεις εκπομπών ρύπων. Ο νόμος αυτός θα έρθει στη Γερουσία το 2010. Το πρόβλημα στην Κοπεγχάγη θα είναι οι 192 να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο με τον οποίο θα γίνει δεσμευτική η όποια συμφωνία επιτύχουν. «Υπάρχει μια ανακολουθία ανάμεσα στον μακροπρόθεσμο στόχο, που είναι γενικά παραδεκτός, και στους αριθμούς των βραχυπρόθεσμων στόχων που εγγράφονται σε μια διεθνή συμφωνία», δήλωσε ο Εμανουέλ Γκερέν, του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, στο Παρίσι.

Το παιχνίδι της ανάπτυξης

Πίσω από αυτά, πάντως, το παιχνίδι είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη των χωρών του Νότου, με μεταφορές κεφαλαίων και τεχνολογίας, ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο μοντέλο, λιγότερο λαίμαργο σε ορυκτά καύσιμα σε σχέση με το μοντέλο που ακολούθησαν επί δεκαετίες οι χώρες του Βορρά. Εδώ οι διαφωνίες είναι μεγάλες.
http://www.enet.gr