Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Κίνημα υφυπουργών για τις αρμοδιότητες

Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές οι υπουργοί εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς τους και ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους εξαναγκάσει. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωτ. Λύτρας έχει στείλει δύο φορές επιστολές προς όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να καθορίσουν τις αρμοδιότητες των υφυπουργών, απάντηση όμως δεν έχει λάβει από κανέναν. Από την άλλη πλευρά και οι υπουργοί περιμένουν κάποιο σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου για απευθείας συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Αν στην εικόνα προσθέσει κανείς την έλλειψη γενικών γραμματέων σε ορισμένες περιπτώσεις ή την τοποθέτηση πολύ ισχυρών γραμματέων σε άλλες, τότε προκύπτει μια δύσκολη τριγωνομετρία για την κυβέρνηση.
Η πρώτη που διοχέτευσε την ενόχλησή της εκτός των τειχών του υπουργείου της ήταν η κυρία Αντζελα Γκερέκου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε το πρόσωπο του Τουρισμού για το ΠαΣοΚ. Το υπουργείο Τουρισμού όμως καταργήθηκε και η κυρία Γκερέκου βρέθηκε σε μια θέση που έπρεπε να αποφασίσει αν μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο κτίριο- το οποίο κατά ειρωνεία της τύχης βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίναςοι δικές της φιλοδοξίες με αυτές του κ. Π. Γερουλάνου. Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει αν και πότε θα επαναστατήσει η κυρία Γκερέκου, το εκκολαπτόμενο κίνημα των υφυπουργών όμως διαθέτει και άλλες πασιονάριες.
Η Βουλή, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο φόρτος δουλειάς, αποτελεί έναν χώρο όπου οι «πράσινοι» βουλευτές πίνουν το καφεδάκι τους και σχολιάζουν την κυβέρνηση. Σε αυτές τις συζητήσεις ένα δίδυμο κυριαρχεί, ενδεχομένως επειδή βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω γρίπης. Πρόκειται για τις δύο κυρίες της Υγείας, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Φώφη Γεννηματά.
Συνέχεια εδώ...