Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

εσμεύσεις της κυβέρνησης για αυστηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας

Δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας και καθησυχασμού των αγορών έκανε χθες από την Κίνα η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Αθήνα ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας τριετίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα που φοβούνται τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η ελληνική κυβέρνηση. O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλαν χθες μήνυμα για την Ελλάδα με σαφή αποδέκτη τις αγορές. «Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα αδυναμίας πληρωμών (χρεοκοπίας) στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τρισέ έσπευσε να το επιβεβαιώσει. Την ίδια ώρα, πάντως, η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σε δημοσίευμά της διατύπωνε το ερώτημα αν μετά το Ντουμπάι θα ακολουθήσει η Ελλάδα- δηλαδή αν θα χρεοκοπήσει- και υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτή δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένους όρους που θα της θέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και τον προϋπολογισμό του 2010, αν χρειασθεί, ώστε να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Και αυτό γιατί ο προγραμματισμός της, όπως θα αποτυπωθεί στο τριετές πρόγραμμα, προβλέπει περαιτέρω μείωσή του στο 6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 3% του ΑΕΠ το 2012.
Η μείωση του ελλείμματος, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε δεσμεύσεις για πολύ περιορισμένες προσλήψεις, χαμηλές αυξήσεις έως πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και αύξηση των φορολογικών εσόδων, με πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.