Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ώρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές

Μικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε μεγάλη, διακαναλική, συνέντευξη στο Ζάππειο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ως πρωθυπουργός:
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ μια σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, ιδρύοντας τα εξής τέσσερα νέα υπουργεία: α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) Προστασίας Πολιτών, δ) Υποδομών.
ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ την αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος. Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι τομές αυτές θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης, δίνοντας ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας στην κυβέρνηση που προτίθεται να δημιουργήσει εφόσον νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεσμεύθηκε ότι θα διαθέτει «βούληση, εμπειρία, φαντασία και ικανότητα» και ότι σ΄ αυτή, εκτός από στελέχη που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, θα χρησιμοποιηθούν και «έντιμα στελέχη» με εμπειρία. Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα ελέγχει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης βάσει χρονοδιαγραμμάτων.