Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ! ! !

ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΑΝΗΚΕ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΞΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΡΩΣΟ ΠΙΛΟΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ! ! !
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικράτησε για μία ακόμη φορά, είναι η σύλληψη Ρώσου πιλότου ελικοπτέρου που απέστειλε για βοήθεια η Κύπρος για απλήρωτη κλήση στην Τροχαία. Στη Ρόδο συνελήφθη ο πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που απέστειλε ως βοήθεια η Κύπρος. Πρόκειται για Ρώσο πιλότο, ο οποίος είχε ξαναβρεθεί το 2007 στην Ελλάδα και συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Πελοπόννησο. Ο πιλότος είχε υποπέσει τότε σε Τροχαία παράβαση με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, την οποία και δεν πλήρωσε, με το ποσό να φτάνει τα 600 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Το πρωί της Κυριακής το ελικόπτερο, το οποίο έχει ενοικιάσει η Κύπρος από ιδιωτική εταιρεία και διαθέτει ρωσικό πλήρωμα, προσγειώθηκε στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και ο πιλότος συνελήφθη. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για να «σβηστεί» η κλήση και ο πιλότος να συνεχίσει να σβήνει φωτιές.
Την ώρα που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώνονταν λόγω βλαβών και καταπόνησής τους, το υπουργείο Εσωτερικών είπε «όχι» στην προσφορά εννέα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που προσφέρθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα από την Αυστρία και τη Ρωσία. Στην Αυστρία δόθηκε η απάντηση «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα τα χρειαστούμε» με τη δικαιολογία πως οι τύποι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων (Αγκούστα Μπελ, SΧ και C-130) δεν είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ρωσία προσέφερε στην Ελλάδα ένα ελικόπτερο Ιλιούσιν με δυνατότητα μεταφοράς 45 τόνων νερού, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και ένα Βeriev με δυνατότητα μεταφοράς 15 τόνων. Και τα δύο πυροσβεστικά μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί και το 2007 με θεαματικά αποτελέσματα. Αρχικά η Ρωσία ρωτήθηκε αν τα πληρώματα των εναέριων μέσων μιλούν αγγλικά. Όταν από τη Μόσχα δόθηκε θετική απάντηση, η Αθήνα είπε «όχι» με την αιτιολογία πως θα υπήρχε πρόβλημα συντονισμού στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα τα 11 από τα 15 ελικόπτερα που έχει νοικιάσει η Ελλάδα από το εξωτερικό διαθέτουν ρωσικά πληρώματα χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.