Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ & ΣΥΝ...Ω ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ !

ΜΕ ΔΥΟ «ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ» χαρακτήρα κείμενα, τα οποία δίνουν μια πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει το Σαββατοκύριακο στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, οι βασικές συνιστώσες του μετωπικού σχήματος «απάντησαν» στις αποφάσεις που έλαβε ο ΣΥΝ στην Κεντρική του Επιτροπή- αποφάσεις που χαρακτηρίστηκαν και από κάποια συναίνεση μεταξύ των τάσεων, αλλά κυρίως από τη βούληση για επιβίωση του κόμματος. Οι συνιστώσες που υπογράφουν τα κείμενα (σ.σ. κάποιες υπογράφουν και τα δύο) είναι η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, οι Ενεργοί Πολίτες, οι Οικοσοσιαλιστές, το Κόκκινο και η Ρόζα. Απουσιάζει ωστόσο η ΑΚΟΑ, που θεωρείται από τις σημαντικές συνιστώσες, ενώ η ΚΟΕ (της οποίας ηγείται ο Ρούντι Ρινάλντι κι είχε τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο με την κ. Σωτηρίου) όχι απλώς υπογράφει και τα δύο κείμενα, αλλά φρόντισε και για τη διακίνησή τους.
Το ένα από τα δύο κείμενα επιτίθεται ευθέως στον ΣΥΝ επιρρίπτοντάς του την κύρια ευθύνη για την τρέχουσα κρίση. Οι προτάσεις που κάνουν και τα δύο κείμενα για το μέλλον εστιάζονται σε ό,τι ακριβώς έχει απορρίψει ο ΣΥΝ: την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με τοπικές οργανώσεις και κάρτες μέλους, τη λήψη αποφάσεων και τον καθορισμό γραμμής από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ενιαία έκφραση προς τα έξω. Επίσης, απορρίπτεται οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ένα κείμενο πως «στην ουσία, με διάφορα προσχήματα, μπλοκαρίστηκε η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών (σ.σ. της πανελλαδικής συνδιάσκεψης) από τη μεγαλύτερη συνιστώσα που και τότε προτιμούσε έναν ΣΥΡΙΖΑ- ομπρέλα». Υποστηρίζεται ακόμη ότι η κρίση θα κλιμακωθεί «ιδιαίτερα όταν μια ηγεσία (σ.σ. του ΣΥΝ) αρνείται ουσιαστικά να πάρει τις ευθύνες της για μια εκλογική αποτυχία, κάνει επιλογές και συνεργασίες ή ανέχεται φωνές στο εσωτερικό του χώρου της, που είτε βάλλουν ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον βλέπουν σαν την παράταξη με την οποία κατεβαίνουν στις εκλογές».
Η παραπάνω αναφορά αποτελείσύμφωνα με την Κουμουνδούρου- μια ακόμη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς του αλλά και ευθύ υπαινιγμό κατά των Ανανεωτικών του ΣΥΝ. Ακόμη, στο κείμενο σημειώνεται ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση να εκφωνείται η πολιτική γραμμή από κορυφαίους παράγοντες χωρίς συνεννόηση και συζήτηση» (σ.σ. στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ).
http://www.tanea.gr